Handelsmännen (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
352
Utgivningsdatum
2001-08-01
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids förlag AB
Medarbetare
Balgård, Sture, 1942-
Illustrationer
ill.
Dimensioner
250 x 188 x 23 mm
Vikt
750 g
SAB
Qz Hennes & Mauritz,Lz Persson, Erling,Lz Persson, Stefan
ISBN
9789188595904
Handelsmännen (inbunden)

Handelsmännen

så skapade Erling och Stefan Persson sitt modeimperium

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2001-08-01
227
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Hennes & Mauritz är ett av efterkrigstidens mest framgångsrika svenska företagsbyggen, i paritet med Tetra Pak och IKEA.
Den svenska klädkedjan, som började i blygsam skala 1947 i en liten före detta fiskaffär i Västerås, har nu vuxit till ett globalt miljardföretag med närmare 800 butiker i fjorton länder och snart 40 000 anställda. Vad är hemligheten bakom Erling och Stefan Perssons framgångssaga?

I Handelsmännen ges den första sammanhängande bilden av och insynen i ett företag som av många upplevts som slutet.
Här berättas historien om entreprenören och affärsgeniet Erling Persson, son till en charkuterist, som mera av en slump hamnade i klädbranschen och snabbt insåg att kläder också är färskvaror och att bara det bästa affärsläget är gott nog. Sonen Stefan exporterade och utvecklade konceptet, anställde egna designers och anlitade superstjärnor i reklamen.

Boken bygger på intervjuer med Erling och Stefan Persson och på berättelser av gamla och nya medarbetare. Här görs nedslag i H&M-miljöer över hela världen, från butiker i Europa, kontoret i Hongkong och fabriker i Bangladesh till transitlagret i Hamburg.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bo Pettersson

Recensioner i media

Hur blev Stefan Persson Sveriges rikaste person?

Att H&M är en stor och lång framgångshistoria kan inte ha undgått någon. Att Erling Persson efter några framgångsrika år som pennhandlare gav sig in i modebranschen i slutet på 1940-talet är heller ingen hemlighet. Men hur gick det egentligen till att göra ett familjeföretag till ett av Stockholmsbörsens högst värderade bolag? Hur skapades och växte denna rörelse, som idag omsätter över 30 miljarder kr, med butiker i 14 länder?

H&M och familjen Persson har alltid varit förtegna, och de har försökt att undvika publicitet i alla år. Bara genom fåtaliga tidningsartiklar har enstaka delar av framgångshistorien sluppit ut. Ibland olika versioner av den.

Bo Pettersson har gjort ett mycket gediget och noggrant arbete för att komma sanningen på spåren. Han har intervjuat både Erling och Stefan Persson (även om det satt långt inne), liksom andra befattningshavare inom företaget, såväl chefer och anställda som jobbar däri dag, som några av dem som slutat. Han har gått igenom det skrivna och tryckta material som funnits att tillgå. Han har givits tillträde till företagets eget arkiv.

Resultatet är den första boken om en av de största framgångarna i svensk ekonomi under andra halvan av 1900-talet. Och det ser ut att fortsätta. Boken berättar historien från början till idag, och innehåller också några kapitel som skärskådar olika delar av företaget (t ex inköp och marknadsföring). Bilder och siffersammanställningar illustrerar framställningen.

Petterssons skildring är intressant och spännande. Även för oss som försökt följa företagets utveckling och framgång finns en hel del intressant att hämta. Som ekonomstudent på 1970-talet fick min arbetsgrupp i uppgift att analysera H&M. Vi skaffade in så mycket information vi kunde, och det vi lyckades få fram gjorde oss djupt imponerade. Konsekvensen i agerande, troheten mot affärsidén, och samtidigt beredskapen för förändring, samt den finansiella noggrannheten, framstod redan då, för våra studentsinnen som enastående.

Sen dess har framgångarna blivit ännu större, och även om grundreceptet varit detsamma, finns det mycket att berätta om vad som gjort H&M till vad det är.

HandelsMännen är ett stort stycke viktig svensk näringslivshistoria, som borde vara anbefalld läsning för alla som sysslar med detaljhandel, liksom för alla dem som studerar företagsekonomi. Visst är kunskaper i bokföring och kalkylering viktiga, men utan handelsmannaskap är de kunskaperna tämligen värdelösa för den som vill förverkliga sina företagardrömmar. Familjen Persson är ett tydligt bevis på handelsmännens betydelse, och Bo Petterssons välskrivna bok berättar deras historia väl.