Furthering a Fortune (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
487
Utgivningsdatum
2001-12-01
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Originalspråk
Svenska
Illustrationer
ill.
Dimensioner
246 x 167 x 37 mm
Vikt
1220 g
SAB
Lz Wallenberg, Marcus
ISBN
9789188595942
Furthering a Fortune (inbunden)

Furthering a Fortune

Marcus Wallenberg; Swedish banker and industrialist 1899-1982

Inbunden Svenska, 2001-12-01
216
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Marcus Wallenberg var den viktigaste företrädaren för den svenska industriella traditionen under 1900-talet. Ulf Olsson, professor i ekonomisk historia vid Handelshögskolan i Göteborg, skrev hösten 2000 biografin "Att förvalta sitt pund". "Furthering a fortune" är den engelska versionen av detta mästerverk.
Bilden som här ges av Wallenberg är mångfacetterad: fängslande, kontroversiell och respektingivande. Boken är i första hand en beskrivning av ett livsverk. Det är i sitt arbete som Marcus Wallenberg blir synlig som person, det är i det praktiska agerandet man kommer honom nära. Marcus Wallenberg hade ett pund att förvalta från sina berömda förfäder, i form av ”namnet och banken”, Stockholms Enskilda Bank. Detta präglade honom från tidiga ungdomsår; hans bana var utstakad. Han sattes bokstavligen i lära hos pappan, Marcus Wallenberg Senior, ”Häradshövdingen”.

En viktig del av denna biografi är också skildringen av tidsepoken. Andra världskrigets utrikespolitik, det ideologiska klimatets skiftningar och det finansiella systemets regelverk bildar en nödvändig ram för förståelsen av Marcus Wallenbergs personliga historia.

Han bedrev under andra världskriget handelsförhandlingar och diplomati på högsta nivå, han ledde och rekonstruerade flera av Sveriges största företag och han verkade som bankman med moderna visioner. Hans insatser som bankman fick sin dramatiska kulmen vid samgåendet mellan familjebanken och Skandinaviska Banken.

Mot slutet av sitt liv kämpade han för att behålla greppet över Wallenbergsfären och att föra familjearvet vidare till följande generationer.

Översättningen är anpassad och redigerad med tanke på en internationell läsarskara och innhållet skiljer sig därför något från den svenska utgåvan.

Boken är rikt illustrerad med bilder i svartvitt
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Furthering a Fortune
  2. +
  3. Ut ur min kropp

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ut ur min kropp av Sara Meidell (inbunden).

Köp båda 2 för 435 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ulf Olsson