Drottning Kristinas sångerskor : en omvälvande kraft i Roms musikliv 1655-1689 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2019-02-21
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Översättare
Eskil Fagerström
Originaltitel
Cristina di Svezia regina della musica a Roma
Dimensioner
228 x 150 x 15 mm
Vikt
414 g
SAB
Ijb
ISBN
9789188661746
Drottning Kristinas sångerskor : en omvälvande kraft i Roms musikliv 1655-1689 (inbunden)

Drottning Kristinas sångerskor : en omvälvande kraft i Roms musikliv 1655-1689

Inbunden Svenska, 2019-02-21
209
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Under dryga trettio år levde drottning Kristina i Rom, en tid då hon utgjorde en nyckelfigur i stadens dynamiska musikliv. Hon stöttade musiker och kompositörer och bidrog till att göra Rom till ett av Europas viktigaste musikaliska centrum. Vid hennes hov i Riariopalatset samlades kulturpersoner för konserter, debatter och recitationer bland dem tidens ledande tonsättare som Giacomo Carissimi, Arcangelo Corelli och Alessandro Scarlatti.

Anna Zilli berättar särskilt om de sångerskor som åtnjöt drottningens beskydd och beskriver deras professionella och privata liv. Genom Kristina fick många av dem möjlighet att uppträda på den första offentliga teatern i Rom, Tordinona ett operahus initierat av drottningen som invigdes 1671. Tack vare Kristina kunde alltså kvinnor under en tid framträda på publika scener i katolska kyrkans Rom, något som både tidigare och senare var otänkbart.

Anna Zilli belyser Kristinas skicklighet som kulturentreprenör och hur hon satte avtryck i staden. Tordinona var en nyckelscen, men drottningens värv märktes även hos förmögna adelsfamiljer och i Palazzo Riario, som under Kristinas tid utvecklade sig till ett livaktigt kulturhus.

I boken finns också noterna till musik som framfördes av drottningens sångerskor. I en pionjärgärning har de transkriberats från kompositörernas arkiverade originalmanuskript.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Drottning Kristinas sångerskor : en omvälvande kraft i Roms musikliv 1655-1689
  2. +
  3. Stora schlagerboken - de Svenska sångerskorna 1954-1969 vol 1 A-L

De som köpt den här boken har ofta också köpt Stora schlagerboken - de Svenska sångerskorna 1... av Hans Olofsson (inbunden).

Köp båda 2 för 748 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anna Zilli

  • Drottning Kristinas sångerskor

    Anna Zilli

    Under dryga trettio år levde drottning Kristina i Rom, en tid då hon utgjorde en nyckelfigur i stadens dynamiska musikliv. Hon stöttade musiker och kompositörer och bidrog till att göra Rom till ett av Europas viktigaste musikaliska centrum. Vid h...

Bloggat om Drottning Kristinas sångerskor : en omväl...