Galjonsfigurens många öden och äventyr (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (11.2 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2019-01-15
Förlag
Nordic Academic Press
ISBN
9789188661777

Galjonsfigurens många öden och äventyr E-bok

E-bok,  Svenska, 2019-01-15

Styckköp

169

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Galjonsfigurer snidade i trä har en visuell kraft som nyttjades av redare och kungar under segelfartygens epok. Samma levande uttrycksfullhet lockar idag både privata samlare och besökare på maritima museer.

De är också ett bra exempel på hur föremål kan vandra genom tid och rum, mellan olika sammanhang, och ha skilda och varierande betydelser. Forskarna bakom Galjonsfigurens många öden och äventyr samlas runt begreppet och artefakten "galjonsfigur" och utforskar några av de kontexter där de gamla föremålen och praktikerna aktiveras i nya meningsskapande sammanhang.

Galjonsfiguren är inte bara en artefakt, den utmanar också standarduppdelningen mellan konst och hantverk. Benämningen fångar även in en typ av praktiker där symboliska bilder används som ikoner för skilda intressen och målsättningar. Figuren är värdeladdad och idag har begreppet fått en överförd, vidgad betydelse där det kan beteckna en frontfigur som blir en sinnebild för en grupp med specifika intressen, precis som den i trä snidade förlagan.

Författarna fördjupar samtalet om hur berättelser, minnen och kunskaper skapas och galjonsfiguren utgör ett tacksamt exempel. Envar med intresse för kulturminnen - såväl föremål som berättelser - finner här tänkvärda resonemang om nya sätt att se på ting i samlingar och utställningar.

Medverkande

Henrik Alexandersson, institutionen för historiska studier, Göteborgs universitet

Annika Bünz, institutionen för Kulturvetenskaper, Göteborgs universitet

Anneli Palmsköld, institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet

Ann-Louise Sandahl, Högskolan Dalarna
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Annika Bünz

  • Havets bildspråk : galjonsfigurer och symboler

    Annika Bünz, Lars Einarsson, Niklas Eriksson, Fred Hocker, Leos Müller

    Vattenvägen var länge den mest naturliga färdvägen, och skeppen som människor reste med fungerade även som uttryck för ägarens status och makt. På Engelsbergs bruk finns en ovanlig maritim samling bestående av ett fyrtiotal galjonsfigurer, utsmyck...

  • The imagery of the sea : figureheads and symbols

    Annika Bünz, Lars Einarsson, Niklas Eriksson, Fred Hocker, Leos Müller

    Water routes long constituted the most natural way to travel, and the ships that people travelled on also served as an expression of the owner s status and power. The roughly forty ship artefacts in the Maritime Collection at Engelsberg, in the fo...