Staten och folk på väg : pass i Sverige från Gustav Vasas tid till 1860 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2018-11-26
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
230 x 150 x 20 mm
Vikt
438 g
SAB
Kc.4
ISBN
9789188661807
Staten och folk på väg : pass i Sverige från Gustav Vasas tid till 1860 (inbunden)

Staten och folk på väg : pass i Sverige från Gustav Vasas tid till 1860

Inbunden Svenska, 2018-11-26
239
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Ända från Gustav Vasas tid fram till 1800-talets mitt var folk på resa ålagda att kunna visa vilka de var och att de hade ett godtagbart skäl för sin färd. Staten såg det som sin rätt att kontrollera och övervaka hur svenskar och utlänningar rörde sig inom riket och över dess gränser. Men vilka var motiven bakom kontrollbehovet? Hur fungerade de tidiga dokumenten och vad skilde den tidens pass från vår tids?

I Staten och folk på väg ger historikern Anna-Brita Lövgren för första gången en helhetsbild av utvecklingen av dessa resehandlingar över århundradena fram till 1860. Då avvecklades systemet i och med ett politiskt, socioekonomiskt och tekniskt förändrat, fredligare samhälle.

Forskningen har hittills gett endast spridda skärvor av passväsendets plats i det svenska samhället. Men dokumenten ger uttryck för ett spännande samband mellan överhet och undersåtar och beroendet dem emellan. Passets historia speglar politiska och ekonomiska uppfattningar och människosyn över tid. Den reflekterar även utbyggnaden av statsapparaten och teknikens framsteg. Samtidigt utgör den historien om den lilla människans behov av bevisbar hemvist och identitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Staten och folk på väg : pass i Sverige från Gustav Vasas tid till 1860
  2. +
  3. Sjövägen till Sverige : från 1500-talet till våra dagar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Sjövägen till Sverige : från 1500-talet till vå... av Simon Ekström, Leos Müller, Tomas Nilson (inbunden).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Anna-Brita Lövgren

  • Staten och folk på väg

    Anna-Brita Lövgren

    Ända från Gustav Vasas tid fram till 1800-talets mitt var folk på resa ålagda att kunna visa vilka de var och att de hade ett godtagbart skäl för sin färd. Staten såg det som sin rätt att kontrollera och övervaka hur svenskar och utlänningar rörde...