Bissie (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
247
Utgivningsdatum
2003-06-01
Förlag
Jengel Förlag
Dimensioner
210 x 145 x 20 mm
Vikt
420 g
Antal komponenter
1
SAB
Cmmb
ISBN
9789188672056
Bissie (häftad)

Bissie

studier i samisk religionshistoria

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2003-06-01

Slutsåld

Förlaget JENGEL har nu glädjen att presentera en handbok i samisk religionshistoria. Den torde vara efterlängtad. Mycket har nämligen hänt på detta forskningsområde alltsedan 1800 " talet och särskilt under senare halvan av 1900 " talet. Dock har ingen samlad översikt av samisk förkristen religion mot bakgrund av aktuell forskning publicerats i Sverige sedan början av 1950 " talet. Författare är docent Hans Mebius som doktorerade i Uppsala 1968. Efter en yrkesbana som lärare och rektor vid svensk folkhögskola har han sedan 1996 återupptagit sin forskning i samisk religion och i samband därmed varit gästföreläsare vid flera nordiska universitet. Han har tidigare även fungerat som fakultetsopponent vid universiteten i Stockholm och Lund samt innehaft ett kortare vikariat som professor i religionshistoria vid Uppsala Universitet. Inom sitt specialområde har Hans Mebius publicerat ett dussintal arbeten. Boken är tyvärr helt slut, men finns som PDF hos Jengel förlag.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Bissie. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Bissie - en samisk helighet
    Gerd Nyberg, 7 november 2014

    Mycket intressant berättelse om samisk religionshistoria. Utomordentligt skickligt att trots sparsam dokumentation lyckas levandegöra samernas religiösa föreställningar. Jag saknar dock en mer sammanhållen beskrivning av den samiska gudavärlden.

Visa alla 1 recensioner

Övrig information

Förlaget JENGEL har nu glädjen att presentera en handbok i samisk religionshistoria. Den torde vara efterlängtad. Mycket har nämligen hänt på detta forskningsområde alltsedan 1800 ¿ talet och särskilt under senare halvan av 1900 ¿ talet. Dock har ingen samlad översikt av samisk förkristen religion mot bakgrund av aktuell forskning publicerats i Sverige sedan början av 1950 ¿ talet.

Författare är docent Hans Mebius som doktorerade i Uppsala 1968. Efter en yrkesbana som lärare och rektor vid svensk folkhögskola har han sedan 1996 återupptagit sin forskning i samisk religion och i samband därmed varit gästföreläsare vid flera nordiska universitet. Han har tidigare även fungerat som fakultetsopponent vid universiteten i Stockholm och Lund samt innehaft ett kortare vikariat som professor i religionshistoria vid Uppsala Universitet. Inom sitt specialområde har Hans Mebius publicerat ett dussintal arbeten.