Vikingarnas slavar : Den nordiska träldomen under yngre järnålder och äldsta medeltid (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
327
Utgivningsdatum
2018-02-15
Förlag
Bokförlaget Atlantis
Dimensioner
228 x 155 x 20 mm
Vikt
578 g
ISBN
9789188687340
Vikingarnas slavar : Den nordiska träldomen under yngre järnålder och äldsta medeltid (häftad)

Vikingarnas slavar : Den nordiska träldomen under yngre järnålder och äldsta medeltid

Häftad Svenska, 2018-02-15
231
Skickas inom 10-15 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Beställ senast imorgon kl 17:30 för leverans innan jul!
Hur såg det nordiska slaveriet ut under vikingatiden? Finns det över huvud taget möjlighet att skapa sig en uppfattning om det? Professor Stefan Brink har formligen dammsugit alla upptänkliga källmaterial och behandlar arkeologi, runor, ortnamn, personnamn och etymologi i jakten på en ny och säkrare bild av det nordiska trälbegreppet.

Det nordiska slaveriet träldomen är en svårfångad företeelse, med få likheter med de antika Medelhavscivilisationernas systematiska utnyttjande av slavar i hushåll, gruvor och amfiteatrar eller det utbredda slaveriet vid amerikanska plantager under 1700- och 1800-talen. Järnålderns och den tidiga medeltidens nordbor levde i ett för oss främmande samhälle, präglat av olika beroendeförhållanden och med flytande övergångar mellan att vara fri och ofri. En person kunde vara på en gång socialt ansedd och ofri. Det gick att överlämna sig själv som slav till någon annan mot att få skydd och föda, och man kunde bli dömd till tidsbegränsat slaveri på grund av någon förseelse, men också köpa sig fri. Unga män kunde ingå kontrakt med en storman om att ingå i dennes hird, varvid de erkände dennes överhet, men samtidigt gjorde en snabb social klassresa. Stefan Brink har formligen dammsugit alla upptänkliga källmaterial och behandlar arkeologi, runor, ortnamn, personnamn samt inte minst gör en spänstig etymologisk och semantisk undersökning av trälbegreppet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vikingarnas slavar : Den nordiska träldomen under yngre järnålder och äldsta medeltid
  2. +
  3. En hiar atti rikR : om elit, struktur och ekonomi kring Uppsala och Mälaren under yngre järnålder

De som köpt den här boken har ofta också köpt En hiar atti rikR : om elit, struktur och ekono... av John Ljungkvist (häftad).

Köp båda 2 för 480 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Stefan Brink