Och du kom inte tillbaka (mp3-skiva)
Fler böcker inom
Format
Mp3-skiva
Språk
Svenska
Inläsare
Katarina Cohen
Utgivningsdatum
2018-03-09
Förlag
Adelphi Audio
Översättare
Lotta Riad
Originaltitel
Et tu n'es pas revenu
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
213 x 140 x 10 mm
Vikt
57 g
SAB
Lz Loridan-Ivens, Marceline
ISBN
9789188711366
Och du kom inte tillbaka (mp3-skiva)

Och du kom inte tillbaka

Mp3-skiva Svenska, 2018-03-09
269
Skickas inom 2-5 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Termen "vittneslitteratur" myntades av nobelpristagaren Elie Wiesel på sjuttiotalet, och det är ett försök att ringa in den litteratur som springer ur offrens personliga erfarenheter av totalitära system.
Men det finns bara ett fåtal vittnen kvar från Förintelsen, samtidigt som förnekarna höjer sina röster allt mer. Därför känns varje ny vittnesberättelse som kommer dubbelt viktig.

En av dessa nya berättelser, och som omedelbart kom att räknas till de främsta i genren, är den franska filmaren Marceline Loridan-Ivens Och du kom inte tillbaka. 1943, när hon var femton år, greps hon och hennes far (modern och syskonen lyckades gömma sig) av fransk milis och via tre franska läger hamnade de till slut i Polen: fadern i Auschwitz, hon i Birkenau. Han lyckades smuggla till henne ett brev, en tomat och en lök. Sedan skildes de åt, och han försvann för alltid.

När Marceline återvände till Frankrike, var hon både en främling i sitt eget land - som fortfarande på många sätt levde kvar i krigets antisemitism - och i sin egen familj. Hon hade ingen att dela sina fasansfulla minnen med. Långt senare blev det den här berättelsen, som kan läsas som ett långt brev ställt till fadern, "du" som aldrig kom tillbaka.

Marceline Loridan-Ivens (född Rozenberg 1928) har sedan tidigt sextiotal varit verksam som filmare, framför allt med sin man, den nederländske dokumentärfilmspionjären Joris Ivens.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Och du kom inte tillbaka
  2. +
  3. För att du inte ska gå vilse i kvarteret

De som köpt den här boken har ofta också köpt För att du inte ska gå vilse i kvarteret av Patrick Modiano (häftad).

Köp båda 2 för 439 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Och du kom inte tillbaka