Terrorns rike :hur en våldsam sekt från Arabiska öknen radikaliserade islam (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2018-01-24
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Ulrika Junker Miranda
Originaltitel
Terrorens rike
Dimensioner
234 x 160 x 25 mm
Vikt
570 g
SAB
Koaha,Cmddta,Ocgk
ISBN
9789188729019
Terrorns rike :hur en våldsam sekt från Arabiska öknen radikaliserade islam (inbunden)

Terrorns rike :hur en våldsam sekt från Arabiska öknen radikaliserade islam

(3 röster)
Inbunden,  Svenska, 2018-01-24
219
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Terrorns rike :hur en våldsam sekt från Arabiska öknen radikaliserade islam Kan levereras innan julafton
Saudi arabien är världens största exportör inte bara av olja, utan också av wahhabism, den sekteristiska gren av islam som är landets statsreligion, och till vars utlöpare räknas vålds inriktade jihadistiska rörelser som talibanerna, Isla miska sta ten och al-Qaida.

Från 1970-talet och framåt har Saudiarabien satsat enorma summor på att sprida sin religiösa tro. En insats som har haft stor framgång även i västliga, icke-muslimska länder. Bara i OECD-län derna beräknas landet ha finan sierat mer än 1500 moskéer och 2000 religiösa skolor.

I Terrorns rike beskriver den tidigare Riyadhambassadören Carl Schiøtz Wibye vad den wahhabistiska läran går ut på och hur den har utvecklats, från att på 1700-talet ha varit en sekt i öknen till att idag ha anhängare över hela världen.

Till den svenska utgåvan har socialantropologen Aje
Carlbom skrivit ett efterord om wahhabismen i Sverige.

OM BOKEN

"Schiøtz Wibye argumenterar slagkraftigt och övertygande för att merparten av den våldsam ma jihadismen i världen i dag är finan si erad av saudiska oljepengar ... ett klart, välformulerat och kunnigt inlägg mot den aggressiva monoteismen." Ola Hegdal i NRK

"Författaren vågar säga ifrån när andra tiger. I boken läxas den olje rika statens härskare upp på ett språk som är långt ifrån diploma tiskt. Det är bra gjort, och Wibye skriver med tyngd." Jan Erik Mmilden i Dagbladet

"Det märkliga med boken är att någon i den aka demiska världen inte redan har skrivit den för länge sedan." Roar Hagen i Verdens Gang

OM FÖRFATTAREN
Carl Schiøtz Wibye var under åren 2009-2014 Norges ambassadör i Riyadh. Han har även tjänstgjort vid de norska ambassaderna i Belgrad, Bern, Kairo, Teheran och Warszawa samt varit ambas sadör för Makedonien, i Tirana och Pristina.

UR BOKEN
Wahhabismen - den överlägset största
propagandakampanjen i mänsklighetens historia

De senaste 50 åren finns det inget annat land som har gjort tillnärmelse vis lika mycket för att sprida global sekte rism som Saudiarabien. Vartenda år har enskilda personer och myndig heter investerat miljarder dollar i wahhabism exporten. Saudiskt "ut veck lingsbistånd" gick inte till sjukhus, vägbyggen eller kraftverk, utan till byggande av moskéer och stöd till islamiska lärocentra och till ideologisk propaganda via litteratur,
tv och internet.

Under perioden 1973-2002 överförde saudiska myndigheter och privatpersoner från kungafamiljen och affärslivet osannolika 87 miljar der dollar till det globala wahhabitiska projektet. Detta är mycket mer än Sovjet unionens samlade utgifter för propaganda under hela kalla kriget. Wahhabismexporten är därmed den överlägset största världs omspännande propagandakampanjen i mänsklig hetens historia.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Terrorns rike :hur en våldsam sekt från Arabiska öknen radikaliserade islam
  2. +
  3. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför ... av Anders Tegnell, Fanny Härgestam (inbunden).

Köp båda 2 för 438 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »