Tio myter om Israel (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
205
Utgivningsdatum
2020-07-28
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Lars Ohlsson
Originaltitel
Ten Myths About Israel
Dimensioner
210 x 135 x 14 mm
Vikt
259 g
SAB
Koaf
ISBN
9789188729484

Tio myter om Israel

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2020-07-28
213
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss på måndag
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  139
Visa alla 1 format & utgåvor
Trots att konflikten mellan pale stinier och judar om landet Palestina/Israel har pågått i mer än 70 år tyder ingenting på att den skulle vara på väg att få sin lösning.

Ett viktigt skäl till att konflikten kan fortgå är att vår bild av den bygger på en rad seglivade myter. I Tio myter om Israel ställer Ilan Pappe tio av de mest centrala myterna mot vad den historiska forskningen faktiskt säger.

Tio myter om Israel enligt Ilan Pappe:

1. Palestina var ett land utan folk

2. Judarna var ett folk utan land

3. Sionism är judendom

4. Sionism är inte kolonialism

5. Palestinierna lämnade sitt land frivilligt 1948

6. Sexdagarskriget påtvingades Israel

7. Israel är en demokrati

8. Osloavtalet var en verklig fredsprocess

9. Gazakriget var ett krig i självförsvar

10. Tvåstatslösningen är enda lösningen

Ilan Pappe, född i Haifa 1954, är profes sor i historia och föreståndare för European Centre for Palestine Studies vid University of Exeter, England. Han har tidigare varit verksam vid Hebrew University i Jerusalem, University of Oxford och Haifa University. Ilan Pappe har skrivit en rad böcker om Israel och Palestina, bl.a. följande:

The Rise and Fall of A Palestinian Dynasty: The Husaynis 17001948 (2017),

The Biggest Prison on Earth: A History of the Israeli Occupation of Palestine (2015),

Israel and South Africa: The Many Faces of Apartheid (2015),

The Making of the Arab-Israeli Conflict, 19471951 (2015),

The Idea of Israel (2014).

"Ilan Pappe är en av de mest profi lerade israeliska dissiden terna i exil. Han är också en av de få israeliska betraktarna av konflikten som skriver om den pale stinska sidan med genuin kunskap och empati." Avi Shlaim, israelisk historiker vid university of Oxford, i Guardian

"Den sionistiska framställningen av hur det omtvistade landet en gång blev staten Israel baseras på en samling myter som på ett raffinerat sätt ifråga sätter palestiniernas moraliska rätt till området. Gängse medier och politiska eliter i Väst accepterar ofta dessa myter som odisputabla sanningar och som ett berättigande av israeliska handlingar. Den tysta acceptansen av dessa myter kan ofta förklara västmakternas ovilja att ingripa med kraft i en konflikt som har pågått ända sedan den israeliska statens tillkomst. Den här boken utmanar dessa myter som vanligen framstår som odiskutabla sanningar i den offentliga debatten. Det rör sig, enligt min uppfattning, om förvrängningar och lögner som kan och måste tillbakavisas genom ett noggrant studium av de historiska vittnesbörden. Bokens tema är att ställa populära föreställningar och historiska realiteter mot varandra. I varje kapitel kommer svag heterna i gängse uppfattningar att avslöjas, när dessa kontrasteras mot historieforskningens nuvarande ståndpunkt." Ilan Pappe
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Tio myter om Israel
 2. +
 3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 302 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Tio myter om Israel. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En viktig bok för alla som söker kunskap
  Lennart Strandberg, 13 november 2023

  Staten Israel omgärdas av många åsikter och mycket tyckande. Ilan Pappe går på djupet och visar att väldigt mycket saknar grund. En bok för alla som söker kunskap.
  För dem som verkligen söker ursprunget till det palestinska folkets lidande är emellertid författarens bok Den etniska rensningen av Palestina än mer central. Det är först genom denna som man kommer till insikt om all den grymhet som använts och allt det lidande som palestinierna tvingats utstå när de berövats landet där de levt och verkat i många generationer.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Ilan Pappe