Blåsningen (e-bok)
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Antal sidor
244
Utgivningsdatum
2020-07-17
Förlag
Karneval förlag
ISBN
9789188729583
Blåsningen (e-bok)

Blåsningen E-bok

Så har det nya pensionssystemet lurat oss alla

E-bok (EPUB), Svenska, 2020-07-17
69
Laddas ned direkt
Läs i vår app för iPhone, iPad och Android
I Blåsningen skildras hur det gick till när vårt pen sions system reformerades på ett sådant sätt att idag hundratusentals pensionärer tvingas leva under EU:s fattigdomsgräns.

Någonting är allvarligt fel med det svenska pen sionssystemet. Ett system som innebär:

Att hundratusentals pensionärer idag ham nar under EU:s fattigdomsgräns.

Att pensionen blir mindre, ju längre du lever.

Att många som arbetat heltid hela livet inte får högre pension än de som inte arbetat alls.

Att alla risker vältrats över på pensionä rer na som ?vid behov? får se sina pensioner sänkas auto ma tiskt.

Att alla viktiga beslut om pensionerna fattas bakom lyckta dörrar i små slutna grupper.

I Blåsningen skildrar Inga-Lisa Sangregorio personligt och inträngande hur det har kunnat gå så illa med vårt pensionssystem, som tidigare beskri vits som ? juvelen i kronan? vad gäller sociala reformverk.

Inga-Lisa Sangregorio är frilans journalist och författare. Hon har tidigare bl.a. utgivit Den sista friheten: Om rätten till vår död (Fri Tanke 2016).

UR BOKEN
Jag vill skriva den här boken för att jag är så arg att jag måste dela min ilska med andra. När jag försöker bena ut vilka de viktigaste orsakerna till denna ilska är hittar jag en hel drös giltiga skäl. Här är de tre viktigaste:

Det är en skam att så många gamla måste tillbringa sina sista år i fattigdom, detta i ett rikt land som Sverige där stora delar av befolkningen har kunnat se sina real inkomster öka osannolikt mycket de senaste decennierna.

Det är en skam att ha lurat människor att tro att många års arbete skulle leda till en hygglig pension och sedan bryta mot det som med all rätt uppfattades som ett avtal mellan individen och samhället. Att på detta sätt bryta mot samhällskontraktet riskerar att rasera den tilltro till samhället som varit en så viktig del av svenskheten.

Men det jag har allra svårast att förlåta är den enorma folk fördumningskampanj som varit och är en bärande del av det nya pensionssystemet.

Inga-Lisa Sangregorio

SAGT OM BOKEN

?Med sin bok Blåsningen har Inga-Lisa Sangregorio på ett personligt sätt visat hur pensionssystemet i praktiken gör äldre allt fattigare. Och att politikerna borde skämmas, be om ursäkt och göra om allt från grunden. Med sin orädda stridbarhet och vassa penna formulerar hon en rättmätig ilska som många känner igen sig i och också delar.?
Ur motiveringen till att Inga-Lisa Sangregorio ut sågs till ?Årets Senior 2019? av SPF Seniorerna. Intervjun med henne om Blåsningen är den mest lästa texten på senioren.se genom tiderna.

?Inga-Lisa Sangregorio har som aktivist, journalist och författare med stort engagemang och skarpsinne angripit missförhållanden och samhällsorättvisor. Nu senast i boken Blåsningen har hon med lysande pedagogik visat att vårt pensionssystem är så konstruerat att arbetslivets orättvisor fortplantas och förstärks in i pensionsåldern.?
Ur motiveringen till att Inga-Lisa Sangregorio tilldelades Jämlikhetsfondens hederspris 2019

?Det är ingen idé att kika i det färgglada kuvertet från Pensionsmyndigheten. Jag rekommenderar i stället en klargörande och bitsk bok i samma rävröda färg: Blåsningen. Författare är Inga-Lisa Sangregorio, frilansjour nalist, före detta byrådirektör och numera 82-årig pensio när. Hon är arg. Det blir man lätt när bedrägerier uppdagas.? Mikael Nyberg i Aftonbladet

?Det är i rapporterna från politikens innersta rum som Sangregorios bok är som mest fascinerande och upprörande. Sangregorio återberättar hur det nya pensionssystemet mejs lades fram i en extremt sluten, nästan bunkerliknande miljö, med 1990-talets finanskris klösande utanför.
Lanseringen av det nya pensionssystemet ...
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »