Jakartametoden (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
318
Utgivningsdatum
2021-11-19
Förlag
Karneval förlag
Översättare
Stefan Lindgren
Originaltitel
The Jakarta Method
Dimensioner
225 x 150 x 20 mm
Vikt
464 g
SAB
Ocgg
ISBN
9789188729910
Jakartametoden (häftad)

Jakartametoden

(4 röster)
Häftad Svenska, 2021-11-19
213

15% rabatt med kod BF22 i kassan

Gäller t.o.m. söndag 27/11 när du handlar för minst 299 kr. Villkor

  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Åren efter andra världskriget slöt sig många tidigare koloni se rade länder samman för att staka ut en politisk kurs som var obero ende både till det kapitalistiska väst och det kommunistiska öst.

I centrum för denna rörelse stod Indonesien som 1955 var värd för en afroasiatisk konferens, Bandungkonferensen, vars deltagarländer representerade över halva jordens befolkning. En social och ekono misk utveckling utanför de två super mak ter nas, Förenta staternas och Sovjetunionens, hägn såg ut att vara möjlig.

Men i mitten på 1960-talet förändrades situationen. Den indonesiska militären med general Suharto i spetsen tog makten i Jakarta och mördade en miljon civila med hjälp av CIA. Därefter blev landet en lojal partner till USA.

Denna geopolitiskt motiverade metod för regim skifte kom att kallas »Jakartametoden« och skulle under de föl jande årtiondena praktiseras med stor framgång även på andra håll i världen. I boken Jakarta metoden berättar den ameri kanske reportern Vincent Bevins den idag del vis bortglömda historien om det världsompännande och systematiska massvåld som i hög grad bidrog till att USA kunde gå segrande ur det kalla kriget.

Boken bygger på lit teratur och arkivmaterial på fyra språk - engelska, indone siska, portugisiska och spanska - och på intervjuer med ögonvittnen till hur »Jakarta metoden« tillämpades, inte bara i Indonesien utan också i Argentina, Brasilien, Chile, Guatemala, Syd korea, Vietnam och Östtimor.

Vincent Bevins är en amerikansk journalist och författare. Han har tidigare arbetat på Financial Times i London och som korrespondent för Los Angeles Times i Brasilien och Washington Post i Sydostasien. Han har publicerat artiklar i bland annat Economist, Foreign Policy, Guardian, New York Review of Books och New York Times.

 

Massvåldet som formade vår värld

Under åren 1945-90 uppstod ett löst nätverk av USA-stödda antikommunistiska utrotnings program som utförde massmord i minst 23 länder. Programmen bör ses som sammanlänkade och som en viktig del av Förenta staternas seger i kalla kriget.

De som utförde målmedvetna avrättningar av dissidenter och obeväpnade civila lärde sig av varandra. De antog metoder som hade utvecklats i andra länder. Ibland uppkallade de till och med sina program efter program som de försökte efterlikna. Jag fann bevis som indirekt kopplade metaforen "Jakarta", till minst elva länder.

Och även om några av dessa program var missriktade eliminerade de verkliga motståndare till det globala projekt som leddes av USA. Indonesien är det viktigaste exemplet. Utan massmordet på kommunistpartiets medlemmar skulle landet aldrig ha gått från Sukarno till Suharto.

Även i länder där regeringens öde inte stod på spel fungerade massmord som effektiv terror, både inom länderna och i omgivande regioner, där de signalerade vad som kunde hända dem som satte sig till motvärn.

Jag vill påstå att detta lösa nätverk av utrotningsprogram, organiserade och motiverade av antikommunistiska principer, var en så viktig del av USA:s seger att våldet i grunden formade den värld vi lever i idag.

VINCENT BEVINS

 

 

SAGT OM DEN ENGELSKSPRÅKIGA UTGÅVAN

"En av de hittills bästa, mest informativa och mest belysande skildringarna av hur CIA har format USA:s roll i världen." Glenn Greenwald

"Om Indonesien 1965 ses som en 'seger' för regimskiftesanhängarna, så är idén om regimskifte helt bankrutt och bör aldrig praktiseras igen." American Conservative

"En fängslande historia om det kalla kriget sedd genom det globala antikommunistiska vål dets lins." New Statesman

"En fascinerande och oroande redogörelse." Financial Times

"[Jakartametoden] sprider ett välkommet ljus över de brott som utspelade sig i Indonesien, en historia som i stort är bortglömt ... men den ställer
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Jakartametoden
  2. +
  3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (inbunden).

Köp båda 2 för 422 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Vincent Bevins

  • The Jakarta Method

    Vincent Bevins

    In 1965, the U.S. government helped the Indonesian military kill approximately one million innocent civilians. This was one of the most important turning points of the twentieth century, eliminating the largest communist party outside China and th...