Sveket (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Moderna svenska klassiker
Antal sidor
134
Utgivningsdatum
2002-03-01
Upplaga
Ny utg.
Förlag
Modernista Books
Dimensioner
195 x 130 x 15 mm
Vikt
220 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789188748263

Sveket

en berättelse

Inbunden,  Svenska, 2002-03-01
399
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Om Tobit, en hemmansägareson i Tosteberga, sade folk att han såg ut som en mördare - eller självmördare, samma vilket; han hade de mörka sammanväxta ögonbrynen, ett på en gång hotande och olyckligt uttryck. Hur som helst: han var en man som levde samman med en anklagare. Med det förhöll det sig så:
Stället han hade var en mörk plats. Det var en helt liten gård som låg sollöst in under tätt hopväxta höga risiga almar, trädgården övergick bakom huset utan egentlig gräns i en fuktig alhage. Därnedanför gick bäcken. Boningshuset var grått, fönstren speglade ibland ett farande moln. Gardinerna i farstufönstren såg ut som spindelväv. Föräldrarna hade varit kända som egendomliga - avsides, på något sätt förstummade. De var redan äldre människor när han blev till. Det var många år de hade väntat på att deras sköten skulle ge tecken på liv - på att livet äntligen skulle börja. Det blev så många år. De väntade och väntade.

- Då började en dag hon, kvinnan, känna sig underlig och yr. Gick där kallsvettig och mådde illa. Hon trodde hon var sjuk - hon var redan i den ålder när en kvinna inte vill höra talas för mycket om underlivssjukdomar, svulster. Hon blev sömnlös: låg med stängda ögon och försökte i allt bete sig som en sovande för att inte mannen skulle märka något - men skräcken drog åt som en skruv, en press. Om morgonen kall och stark och röd genom fönstret åt öster (det var höst, det röda ljuset kom genom de först glesnade sedan lövlösa höga alarna) var det nästan oöverkomligt för henne att ta sig upp ur sängen. Hon betvang sig till sist. Men väl ute i köket sjönk hon ner vid bordet - mannen var sedan ett par timmar redan ute i lagården, så långt hade det alltså gått -kväljningarna steg, käkarna skruvade sig samman, munnen fylldes med spott, yrseln kom och gick i vågor. Mellan alarna långt ute mellan stammar och grenar syntes en strimma hav i soluppgången - orörligt, blankt, dött. En skälvning gick genom alla hennes lemmar: på ett eller annat sätt hade hon kommit till ett slut.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Birgitta Trotzig

Övrig information

Om Tobit, så börjar det. Ett tungt bibliskt andetag: Han var en man som levde samman med en anklagare. Anklagaren är där från begynnelsen, och berättelsen om Tobit och hans älskade Tora och deras dotter Tora-Greta, hennes svåra uppväxt börjar glida på ett oroande sätt. [...] Och frågan om hur kulturen, vårt samhälle, vårt språk konstrueras ställs oss med en blodigt tragisk tydlighet. Förnekelsen är omedelbart där, det här händer inte oss, det här är inte vi, har det hänt här så hände det på medeltiden. Men vi behöver inte vända oss till statistiken: Birgitta Trotzig berättar för oss hur nära våldet vi är: I den levande förvirringen av halv ond halv god vilja. [ur Lars Mikael Raataamas förord] Birgitta Trotzig föddes 1929 i Göteborg. Hon debuterade 1951 med novellsamlingen Ur de älskandes liv. Sveket utkom första gången 1966.