Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Moderna svenska klassiker
Antal sidor
510
Utgivningsdatum
2004-12-01
Förlag
Modernista
Dimensioner
192 x 129 x 40 mm
Vikt
540 g
SAB
Hc.01
ISBN
9789188748829

Dressinen : roman

Inbunden,  Svenska, 2004-12-01
243
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Dressinen kan beskrivas som en äventyrsroman, ett slags allegori över den västerländska framstegstanken. Romanen inleds nästan idylliskt: järnvägsbyggande kolonisatörer i belgiska Kongo 1914 arbetar i sitt anletes svett. Visst finns motsättningar mellan flamländare och valloner, och de svarta arbetarna hålls åtskilda från européerna, men på det hela taget löper allt på i stilla vardaglig lunk. Berättaren är en vetenskapligt sinnad jesuit på några och trettio, utskickad att sköta mannarnas andliga vård i djungeln. Dressinen är en stor roman i alla bemärkelser: som tidsbild, historisk kommentar, filosofiskt resonemang kring civilisation och barbari, kultur och natur. Samtidigt är den en av de kvickaste och mest spännande av svenska romaner. Välförtjänt ledde den också till ett internationellt genombrott: den översattes snabbt till flera språk, blev kultbok bland franska studenter och Wijkmark blev den förste nordiske författaren att ägnas ett eget avsnitt av det inflytelserika franska litterära TV-programmet Apostrophes. Carl-Henning Wijkmark föddes 1934 i Stockholm. Han debuterade 1972 med romanen Jägarna på Karinhall. Dressinen (1983) var hans andra roman. Den utkommer nu i Modernistas serie Moderna svenska klassiker.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Carl-Henning Wijkmark

Övrig information

Dressinen kan beskrivas som en äventyrsroman, ett slags allegori över den västerländska framstegstanken. Romanen inleds nästan idylliskt: järnvägsbyggande kolonisatörer i belgiska Kongo 1914 arbetar i sitt anletes svett. Visst finns motsättningar mellan flamländare och valloner, och de svarta arbetarna hålls åtskilda från européerna, men på det hela taget löper allt på i stilla vardaglig lunk. Berättaren är en vetenskapligt sinnad jesuit på några och trettio, utskickad att sköta mannarnas andliga vård i djungeln. Dressinen är en stor roman i alla bemärkelser: som tidsbild, historisk kommentar, filosofiskt resonemang kring civilisation och barbari, kultur och natur. Samtidigt är den en av de kvickaste och mest spännande av svenska romaner. Välförtjänt ledde den också till ett internationellt genombrott: den översattes snabbt till flera språk, blev kultbok bland franska studenter och Wijkmark blev den förste nordiske författaren att ägnas ett eget avsnitt av det inflytelserika franska litterära TV-programmet Apostrophes.

Carl-Henning Wijkmark föddes 1934 i Stockholm. Han debuterade 1972 med romanen Jägarna på Karinhall. Dressinen (1983) var hans andra roman. Den utkommer nu i Modernistas serie Moderna svenska klassiker.