Miraklet Indien och dess baksida (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
270
Utgivningsdatum
2018-03-29
Upplaga
1
Förlag
Argos/Palmkrons Förlag
Medarbetare
Nielsen, Kenneth Bo (förf.) / Vaidya, Anand P (förf.) / Jacobsen, Knut A (förf.) / Waldrop, Anne (förf.) / Nilsen, Alf G (förf.) / Lindberg, Staffan (red.) / Eklund, Lars (red.)
Dimensioner
211 x 149 x 17 mm
Vikt
361 g
SAB
O
ISBN
9789188785008
Miraklet Indien och dess baksida (häftad)

Miraklet Indien och dess baksida

Häftad,  Svenska, 2018-03-29
153
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Miraklet Indien och dess baksida Kan levereras innan julafton
Dags för en ny Indienbild
Bilden av Indien i västerlandet, även i Sverige, är minst sagt motsägelsefull. Å ena sidan vet de flesta att indisk ekonomi blomstrar, att indierna numera är världsmästare på IT- och relaterade tjänster globalt och att Indien har världens största drömfabrik i form av Bollywood.

Å andra sidan 'vet' alla att det är landet där kvinnor behandlas värst i hela världen, där huvudstaden New Delhi kallas våldtäkternas huvudstad alla kategorier. Lägg därtill den utbredda fattigdomen, förorenade floder och storstädernas kaos.Båda perspektiven är sanna, men ger de en rättvisande bild av dagens Indien? Svaret är både ja och nej. Men de säger inget alls om Indiens moderna historia och väldigt lite om dess framtid. Det saknas nyanser och fördjupningar. Det finns så mycket att berätta om ett land lika stort som Europa och med en motsvarande varierad mångfaldskultur. Med en sjättedel av jordens befolkning, på väg att bli världens mest folkrika land och tillika en av de fem största ekonomierna i världen.

Indienkännarna Staffan Lindberg och Lars Eklund är redaktörer för en nyutkommen antologi på svenska om det moderna Indien. Den heter Miraklet Indien och dess baksida. Tio skandinaviska forskare med livslång erfarenhet av studier och forskning om Indien har skrivit originalartiklar om sina respektive specialområden såsom ekonomi, politik, kvinnofrågor, sociala förhållanden, kultur och religion. Bland författarna återfinns välkända forskare som Knut Jacobsen i Bergen, Kenneth Nielsen och Anne Waldrop i Oslo, Jörgen Dige Pedersen i Århus och Henrik Chetan Aspengren i Stockholm. Här några axplock ur innehållet, där det mest slående är kontrasterna till gängse Indienbilderna.

Den brittiska kolonialepoken verkar nästan bortglömd trots 200 år av ekonomisk utsugning och kulturell förnedring. Det är från den stagnationen och underutvecklingen som Indien har rest sig. Men trots högt utbildade IT-ingenjörer verksamma över hela världen lever kastväsendet kvar och vår bok förklarar varför.

Indiens moderna ekonomi är inte bara IT, utan också energianläggningar inklusive kärnkraft och en snabbt växande bil- och verkstadsindustri med hela världen som marknad. Utländska företag investerar nu med mycket pengar.

Indien är världens största demokrati med engagerade väljare och en flora av politiska partier. Trots stora regionala skillnader är sammanhållningen i Indien så stark att ingen region kan dominera över de andra. Kolonialismen och kampen för självständigheten har skapat en nationalism som håller samman landet. Jämfört med federationen Indien är Europa bara ett vacklande nationsbygge. Demokratin är starkt förankrad i Indien, men det finns undantag, i vissa delar av landet råder mer eller mindre undantagstillstånd.

Kvinnorna har fått stor uppmärksamhet i omvärlden. Våldet verkar utbrett och allestädes närvarande, men kvinnorna utbildas, får jobb i industri och administration och deltar nu mycket aktivt i den kommunala politiken. Det är också stora skillnader i köns-relationerna mellan olika delar av Indien. I norra Indien aborteras flickfoster, i södra Indien är det fler kvinnor än män i befolkningen.

Fattigdomen är fortfarande stor, men den sociala rörligheten är nu omfattande. Folk från lägre kaster och klasser får utbildning och börjar arbeta i den urbana ekonomin. De drar med sig sina kaster uppåt i statushierarkin bland annat genom att de blir vegetarianer precis som de högre skikten i samhället.

Indisk religion är kanske med känd för sina många tusentals gudar och gudinnor. Men som Knut Jacobsen visar i sitt kapitel om indisk religion kan denna mångfald faktiskt förstås genom några få enkla principer. En är en underliggande föreställning om det gudomliga som en världssjäl, som man kan förhålla sig till genom hängiven dyrkan och givmildh
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Miraklet Indien och dess baksida
  2. +
  3. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför ... av Anders Tegnell, Fanny Härgestam (inbunden).

Köp båda 2 för 372 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »