Politik, påverkan och vägledning : om barn, jämställdhet, mat och olycksfal (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Skrifter om utbildningsprogram
Antal sidor
416
Utgivningsdatum
2003-05-01
Upplaga
1. uppl.
Förlag
Arkiv förlag/A-Z förlag
Medarbetare
Sandin, Bengt, 1949-
Illustrationer
ill.
Dimensioner
210 x 130 x 30 mm
Vikt
600 g
SAB
Bua-c:bf Sveriges radio,Bub-c:bf Sveriges television
ISBN
9789188830128
Politik, påverkan och vägledning : om barn, jämställdhet, mat och olycksfal (häftad)

Politik, påverkan och vägledning : om barn, jämställdhet, mat och olycksfal

om barn, jämställdhet, mat och olycksfall i utbildningsprogrammen

Häftad, Svenska, 2003-05-01
213
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Antologin är skriven inom ramen för forskningsprogrammet Välfärdsstat, medier och modernisering. Programmet syftar till att teckna sambanden mellan utbildningsprogrammen och förändringarna i välfärds- och utbildningspolitiken.

Under sent 1960- och tidigt 1970-tal riktade politiken ett nyväckt intresse mot barn och barns villkor. En rad utredningar behandlade barns livsmiljö, hälsa och uppfostran. TRU:s förskolesektor var en del av denna verksamhet och hade i uppdrag att göra program för barn och vuxna.

Anne-Li Lindgren behandlar hur förskolesektorn var delaktig i att formulera och föra ut välfärdsstatens nya bild av hur framtidens barndom skulle utformas och hur den skulle förändra såväl barns som föräldrars liv. Hon visar även hur en rad experter och professionella drogs in i denna process.

Kopplingen mellan program och politik är tydlig också i Ulla B Abrahamssons studie av jämställdhetsprogrammen. Abrahamsson skriver om hur program om jämställdhet blev en del av Utbildningsradions satsningar, sambanden med de politiska aktörerna inom den offentliga jämställdhetsdebatten, och sambanden med den interna kulturen inom Utbildningsradion.

Eva Gullbergs text visar att utbildningsprogram om mat och hushållning från 1940-talet kunde användas av lobbygrupper med kopplingar till den sociala sektorn för att lansera politiska projekt som anknöt till statsmaktens sociala ambitioner.

Thomas Dahl skriver om hur utbildningsprogram om barns risker påverkades av en frivilligorganisation som hade bildats av ett antal läkare som såg utbildningsprogrammen som en lämplig kanal för sitt budskap. Utbildningsmedierna kan vara en öppning för aktörer utanför statsmakten att påverka samhällsutvecklingen och utbildningsutbudet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Politik, påverkan och vägledning : om barn, jämställdhet, mat och olycksfal
  2. +
  3. De gränslösa : en bok om politikers skolaffärer

De som köpt den här boken har ofta också köpt De gränslösa : en bok om politikers skolaffärer av Marcus Larsson, Åsa Plesner (häftad).

Köp båda 2 för 372 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bengt Sandin