Sverige och den globala marknaden för kompetens : hur ta tillvara kunskapskapitalet och bli en attraktiv mottagare? (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
271
Utgivningsdatum
2020-02-14
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
210 x 135 x 19 mm
Vikt
400 g
SAB
Oha-c,Ohb-c
ISBN
9789188849557
Sverige och den globala marknaden för kompetens : hur ta tillvara kunskapskapitalet och bli en attraktiv mottagare? (häftad)

Sverige och den globala marknaden för kompetens : hur ta tillvara kunskapskapitalet och bli en attraktiv mottagare?

Häftad Svenska, 2020-02-14
219
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Sveriges industriella utveckling har under århundraden burits fram av kompetenta invandrare, som kompletterat där kunnande och erfarenhet saknats. I dag gäller detta i ännu högre grad. Även det mest avancerade industrilandet måste ständigt fylla på sitt kunskapskapital med global rekrytering. Den kanske viktigaste delen av denna komplettering gäller svenskar på utlandsuppdrag som återvänder hem. Men de har efter några år av bortovaro ofta blivit bortglömda outsiders, som i sitt möte med ett svenskt krångelsystem inte sällan finner sig bättre tillrätta med att återvända till utlandsuppdrag, eller tvingas starta eget. Hemvändarnas problem speglar ett betydligt större samhällsekonomiskt problem. En marknad som fungerar som den för begagnade bilar och undervärderar kompetens skapar med tiden stora samhällsekonomiska kostnader i form av förlorad tillväxt när den stöter bort, i stället för att attrahera kompetenta människor till Sverige. Boken innehåller en historisk översikt av kompetensinvandringens industriella betydelse, en jämförelse med konsekvenserna av dagens invandringspolitik, en diskussion vad HR funktionerna i företag och myndigheter i rent egenintresse bör tänka på, samt illustrerar med referenser till hur man gör i andra länder. Gunnar Eliasson är professor emeritus i industriell ekonomi/dynamik vid KTH, Stockholm. Han var tidigare chef för Industriens Utredningsinstitut (IUI, numera IFN) och dessförinnan chefsekonom på dåvarande Sveriges Industriförbund.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Sverige och den globala marknaden för kompetens : hur ta tillvara kunskapskapitalet och bli en attraktiv mottagare?
  2. +
  3. När fakta talade

De som köpt den här boken har ofta också köpt När fakta talade av Gunnar Eliasson, Christina Lindegren (inbunden).

Köp båda 2 för 455 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gunnar Eliasson