Knutby inifrån - så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (342.1 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Peter Gembäck
Utgivningsdatum
2020-10-29
Förlag
Ekerlids Förlag
ISBN
9789188849663
Knutby inifrån - så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt (ljudbok)

Knutby inifrån - så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt Ljudbok

(22 röster)  |  Läs 2 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2020-10-29

Styckköp

190

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
I september 2017 polisanmäler Peter Gembäck, tidigare pastor i Knutbyförsamlingen sig själv och två andra pastorer. Den nya utredningen avslöjar hur det uppmärksammade mordet och mordförsöket i Knutby 2004 inte alls var en slutpunkt.

Tvärtom blottlägger den nya rättsprocessen ett maktmissbruk som fortsatte långt efter att mediernas sökarljus slocknat. Med hjälp av verktyg som våld, sex och pengar kunde en osund sektkultur fortsätta frodas, väl dolt under en rätt så "normal" yta.

Det här är berättelsen om pastorerna som styrde Knutby, föreställningen kring Kristi brud och sprickan i den innersta kretsen som blev början till slutet för Knutby församling.

Historien är berättad ur Peter Gembäcks perspektiv och med hans minnesbilder och intryck av olika personer som grund.

Han var högt uppsatt i hierarkin och för första gången vill han berätta hur han själv gjort fel, ljugit och kränkt. Med en unik inblick kan han berätta saker från den innersta kretsen som aldrig tidigare avslöjats.

Knutby inifrån är ett försök att förklara hur en pingstförsamling med engagerade unga människor successivt blev till en sekt. I ett avslutande kapitel går psykoterapeuten Rigmor Robért i genom vilka mekanismer som gör att förtryck och manipulation accepteras.

Peter Gembäck flyttade till Knutby 1997 och var under ett 20-tal år en av de ledande pastorerna och föreståndare i församlingen.

Annika Sohlander är frilansjournalist och tidigare reporter på Aftonbladets rättsredaktion där hon bevakade en rad stora rättsfall, bland annat Knutbyrättegången 2004.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Knutby inifrån - så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bra, men Peter/jag?
  -, 6 november 2021

  Informativ och bra, men varför läser Peter om Peter? Han tappar bort Peter ibland och blir jag. Boken hade vunnit på om den berättats i jag-form, det är ju dock Peter själv som läser och hade då även känts mer personlig.

 2. Det är en märklig och skrämmande historia
  -, 22 februari 2021

  Ruggigt att människor så blindt följer och överlämnar sig till manipulativa ledare.. Det är dock störande för mig att författaren läser och ömsom använder sitt namn och ömsom mig, jag. Hade föredragit jagform hela vägen. På det stora hela en gripande bok om vilsna människor som mer eller mindre psykiskt kidnappas mentalt. Skrämmande!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Knutbyn murha

  Annika Sohlander, Peter Gembäck

  Pastori Peter Gembäckillä on arvostettu asema seurakunnassaan Knutbyssä. Millään ei kuitenkaan ole enää väliä. Hän mittailee katseellaan konttorin kattohirsiä ja googlaa sanan 'hirttoköysi'. Internetistä löytyy monta osumaa, ja hän pohtii, millais...