Från världskrig till corona : en berättelse om när Landet Lagom inte blev så lagom (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2020-11-13
Upplaga
1
Förlag
Ekerlids
Dimensioner
210 x 135 x 17 mm
Vikt
360 g
ISBN
9789188849830
Från världskrig till corona : en berättelse om när Landet Lagom inte blev så lagom (häftad)

Från världskrig till corona : en berättelse om när Landet Lagom inte blev så lagom

(2 röster)
Häftad Svenska, 2020-11-13
189
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Rune Barneus föddes 1938 vid upptakten till andra världskriget och tillhör en generation som varit med om fler dramatiska förändringar i förutsättningar för mänskligt liv än många andra. Född i det fortfarande agrara, fattiga och auktoritära Sverige kom han att verka i en ny värld. Detta ger upphov till intressanta reflexioner om vår nutid.

Med sin bakgrund som bankman i Sverige och i USA kom han att verka i en alltmera internationaliserad värld. Med denna bakgrund reflekterar han över Sverige då och nu. Synen på äldre i Sverige har förändrats; en förklaring kan vara att vi har den yngsta riksdagen någonsin, en annan är den dramatiska teknikförändring som lämnat många äldre utanför.

Författaren belyser konsekvenserna för de årsrika på ett flertal områden. Han visar på hur i sig odramatiska reformer som allemanssparandet eller bostadsrättsreformen förändrat Sverige. Boken skrevs under coronakrisen och belyser dess sannolika effekter på strategiska områden med återgång till ökad nationell kontroll av nationalstaterna.

Rune Barnéus är juristen och humanisten som blev bankman och barnboksförfattare. Han var VD för Nordbanken, nu Nordea, då Sverige 1990 gick in i den allvarligaste finanskrisen sedan Kreugerkraschen på 1930-talet. Bankchefer förlorade sina jobb, kunder förlorade sina tillgångar. Han lämnade Sverige och arbetade under 1990-talet i Världsbanken i Washington med att etablera privatägda banker i Ryssland och Östeuropa, en erfarenhet som ligger till grund för förslag och synpunkter i denna bok. I slutet av detta decennium kom han att medverka i liknande projekt i Indien och i Latinamerika.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Från världskrig till corona : en berättelse om när Landet Lagom inte blev så lagom
  2. +
  3. Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

De som köpt den här boken har ofta också köpt Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis ... av Andreas Cervenka (inbunden).

Köp båda 2 för 396 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Rune Barnéus

  • Cykla i motvind : en bankmans resa genom 1900-talet

    Rune Barnéus

    Finanskrisen i början av 1990-talet åstadkom tumult i bankvärlden och påverkade den ekonomiska utvecklingen i Sverige. Affärsbankerna och finansbolagen hade ökat sin utlåning till privatpersoner och företag som saknade tillräcklig betalningsförmåg...