Knutby inifrån - så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
EPUB med vattenmärke (8.4 MB)
Om vattenmärkning
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2020-10-15
Förlag
Ekerlids Förlag
ISBN
9789188849922
Knutby inifrån - så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt (e-bok)

Knutby inifrån - så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt E-bok

(1 röst)  |  Läs 1 recension
E-bok,  Svenska, 2020-10-15

Styckköp

169

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
I september 2017 polisanmäler Peter Gembäck, tidigare pastor i Knutbyförsamlingen sig själv och två andra pastorer. Den nya utredningen avslöjar hur det uppmärksammade mordet och mordförsöket i Knutby 2004 inte alls var en slutpunkt.

Tvärtom blottlägger den nya rättsprocessen ett maktmissbruk som fortsatte långt efter att mediernas sökarljus slocknat. Med hjälp av verktyg som våld, sex och pengar kunde en osund sektkultur fortsätta frodas, väl dolt under en rätt så "normal" yta.

Det här är berättelsen om pastorerna som styrde Knutby, föreställningen kring Kristi brud och sprickan i den innersta kretsen som blev början till slutet för Knutby församling.

Historien är berättad ur Peter Gembäcks perspektiv och med hans minnesbilder och intryck av olika personer som grund.

Han var högt uppsatt i hierarkin och för första gången vill han berätta hur han själv gjort fel, ljugit och kränkt. Med en unik inblick kan han berätta saker från den innersta kretsen som aldrig tidigare avslöjats.

Knutby inifrån är ett försök att förklara hur en pingstförsamling med engagerade unga människor successivt blev till en sekt. I ett avslutande kapitel går psykoterapeuten Rigmor Robért i genom vilka mekanismer som gör att förtryck och manipulation accepteras.

Peter Gembäck flyttade till Knutby 1997 och var under ett 20-tal år en av de ledande pastorerna och föreståndare i församlingen.

Annika Sohlander är frilansjournalist och tidigare reporter på Aftonbladets rättsredaktion där hon bevakade en rad stora rättsfall, bland annat Knutbyrättegången 2004.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Knutby inifrån - så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Tragisk men viktig läsning
    Petra, 2 november 2020

    Tragisk men viktig läsning kring hur lätt det är för människor att bli manipulerade, kuvade och hjärntvättade i ett sammanhang man först upplever som kärleksfullt och positivt. En sann historia som behöver höras/läsas för att medvetandegöra.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

  • Knutbyn murha

    Annika Sohlander, Peter Gembäck

    Pastori Peter Gembäckillä on arvostettu asema seurakunnassaan Knutbyssä. Millään ei kuitenkaan ole enää väliä. Hän mittailee katseellaan konttorin kattohirsiä ja googlaa sanan 'hirttoköysi'. Internetistä löytyy monta osumaa, ja hän pohtii, millais...