Allahs svarta änkor : Tjetjeniens kvinnliga självmordsterrorister (pocket)
Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
173
Utgivningsdatum
2006-07-01
Upplaga
1
Förlag
Ersatz
Översättare
Ola Wallin
Originaltitel
Nevesty allacha
Medarbetare
Jonson, Christer (form)
Dimensioner
177 x 109 x 12 mm
Vikt
100 g
SAB
Oclb
ISBN
9789188858221
Allahs svarta änkor : Tjetjeniens kvinnliga självmordsterrorister (pocket)

Allahs svarta änkor : Tjetjeniens kvinnliga självmordsterrorister

Pocket Svenska, 2006-07-01
39
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
»De dödar inte. Man dödar MED dem. I Tjetjenien har alla religiösa ideal ställts på huvudet. Ingenting återstår av dem, kvar finns bara smuts, utpressning, kidnappning, sexuellt våld och psykofarmaka, under vars inflytande man skickar kvinnor i döden. Har ni någonsin hört talas om en gravid »levande bomb« i Palestina, som man dessförinnan misshandlat och proppat full med droger?«
Julia Juzik

Varför styrde 17-åriga Hava lastbilen med sprängämnen mot militärposteringen i Alchan-Kala? Varför var 16-åriga Chadjat med och ockuperade en musikalteater i Moskva, med över 600 gisslan? Varför har över 30 tjetjenskor sprängt sig själva de senaste åren? Ville de verkligen offra sina liv?

Med den enkla frågan reser journalisten Julia Juzik till krigets Tjetjenien och söker upp kvinnornas släktingar och vänner. Hon möter tjetjener som vittnar om laglöshet, berusade ryska soldater och våldsamma upprensningsaktioner. Juzik berättar om attentatens organisatörer som kidnappar unga kvinnor och om husen där man förvandlar dem till fogliga redskap. Men framför allt berättar hon om kvinnorna själva.

Nord-Ost, Tusjino, Beslan... Kanske har Juzik kommit sanningen för nära? I Ryssland har boken beslagtagits och belagts med försäljningsförbud, samtidigt hotar rebelledaren Basajev med nya attentat och ständigt förbereds nya kvinnor för döden.

PRESSRÖSTER

»Starkt och avslöjande om tjetjenska kvinnliga självmordsbombare. Putin kan förresten få låna mitt ex (eftersom han förbjudit boken i Ryssland).«
Kajsa Ingemarsson

»En mästerlig reportagebok om hur kvinnor används som kanonmat i Allahs namn.«
Norrköpings Tidningar
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Allahs svarta änkor : Tjetjeniens kvinnli...