Efter Tegnér (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Absalon Skrifter i litteraturvetenskap utgivna vid Språk- och litteraturcentrum i Lund (del 35)
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2018-12-03
Förlag
Lunds universitet, Media-Tryck
Medarbetare
Stenbeck, Evelina (förf.) / Svensson, Jimmie (förf.) / Svensson, Jimmie (red.) / Sjödin, Alfred (red.)
Dimensioner
210 x 150 x 12 mm
Vikt
384 g
SAB
Gcz Tegnér, Esaias
ISBN
9789188899071
Efter Tegnér (häftad)

Efter Tegnér

Häftad Svenska, 2018-12-03
293
Skickas inom 3-6 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Esaias Tegnérs ( 1782-1846) författarskap bildade länge centrum i den svenska kanon, och ansågs enligt utländska bedömare utgöra Sveriges främsta bidrag till världslitteraturen. På så vis har det haft stor betydelse för såväl den inhemska som utländska föreställningen om svensk kultur. Funktionen som enande nationalsymbol har Tegnér sedan länge förlorat, även om många fortfarande håller honom högt som poet. Parallellt med detta har hans texter i allt lägre grad kommit att intressera litteraturvetenskapen.
Men en situation "efter Tegnér", i vilken hans närvaro i kulturen inte är lika självklar, kan istället innebära att nya infallsvinklar friläggs och att intressanta sidor av hans texter kan träda fram på nytt. I detta syfte har sex yngre forskare i Lund valt att närma sig Tegnér utifrån sina egna forskningsintressen. Här ges litteraturhistoriska perspektiv på Tegnérs relation till 1700-talet och till den romantiska rörelsen. Vidare undersöks hans erotiska diktning utifrån ett genreperspektiv och hans verskonst i ljuset av kognitiva och semiotiska teorier. Vi får även ta del av bilder av Tegnér som en gestalt på gränsen mellan fiktion och biografi, och se hur hans dikter fungerat som råmaterial för poeter från 1900- och 2000-talet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Efter Tegnér
  2. +
  3. Diktaren på dårhuset : om Esaias Tegnérs sjukdom och sjukdomsdiktning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Diktaren på dårhuset : om Esaias Tegnérs sjukdo... av Christina Svensson (inbunden).

Köp båda 2 för 462 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Bloggat om Efter Tegnér