Renias dagbok (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
413
Utgivningsdatum
2020-08-20
Förlag
Bokförlaget NoNa
Översättare
Olov Hyllienmark, Jan Henrik Swahn
Originaltitel
The Diary of Renia Spiegel
Dimensioner
217 x 145 x 34 mm
Vikt
718 g
SAB
Koafh-a.252,Lz Spiegel, Renia
ISBN
9789188901422
Renias dagbok (inbunden)

Renias dagbok

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2020-08-20
189
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Den 31 januari 1939 skrev en 15-årig judisk flicka de första raderna i sin dagbok. Hon hette Renia Spiegel. Renia skrev dagbok fram till den 30 juli 1942, då hon sköts av tyska soldater på gatan i den lilla staden Przemysl i Polen.

Det ligger nära till hands att jämföra Renias dagbok med Anne Franks. Båda är skickliga och klarsynta skribenter, och båda beskriver hur de dagliga göromålen fortgår medan krigets fasor härjar. Men Renia var lite äldre än Anne Frank. Hon skrev både prosa och poesi och hon levde inte undangömd från världen utan mitt i den. Sju månader efter hennes första dagboksnotering tågar tyskarna in i Polen och kriget är ett faktum. Successivt vävs den växande ondskan in i hennes dagliga anteckningar. Vassa och roliga beskrivningar av klasskamrater, saknaden efter modern, kärleken till pojkvännen och de darrande benen efter den första kyssen blandas med den växande insikten om att våldet kryper allt närmare och blir allt ohyggligare.

Parallellt med dagboksanteckningarna kan man i boken även följa det historiska händelseförloppet som Molotov-Ribbentrop-pakten, tyskarnas intåg i Polen, Sovjets invasion av Polen, de första deportationerna, tvångsförflyttningarna till ghettot, införandet av armbindel med Davidsstjärnan, Hitlers krigsförklaring mot Sovjet etc.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Renias dagbok
  2. +
  3. Att välja : även i helvetet kan hoppet spira

De som köpt den här boken har ofta också köpt Att välja : även i helvetet kan hoppet spira av Edith Eger (inbunden).

Köp båda 2 för 368 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Renias dagbok. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Gripande läsning
    Lollos bokhörna, 16 november 2020

    Renia är en 15 årig judisk flicka som 1939 skriver sin första dagboksanteckning. Hon skriver sedan fram till 30 juli 1942 då hon skjuts ner av tyska soldater i den lilla Polska staden Przemyśl.

    I hennes dagbok får vi läsa om det mesta som händer i hennes liv. Det är roliga och vassa beskrivningar av klasskamrater, men även anteckningar om saknaden efter mamman, kärleken till pojkvännen. Renia är en flicka som drömmer om att bli poet, en dröm som krossas när Tyskland invaderar Po... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Renia Spiegel