Renias dagbok (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
413
Utgivningsdatum
2020-08-20
Förlag
Bokförlaget NoNa
Översättare
Olov Hyllienmark, Jan Henrik Swahn
Originaltitel
The Diary of Renia Spiegel
Dimensioner
217 x 145 x 34 mm
Vikt
718 g
SAB
Koafh-a.252,Lz Spiegel, Renia
ISBN
9789188901422
Renias dagbok (inbunden)

Renias dagbok

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-08-20
212
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Den 31 januari 1939 skrev en 15-årig judisk flicka de första raderna i sin dagbok. Hon hette Renia Spiegel. Renia skrev dagbok fram till den 30 juli 1942, då hon sköts av tyska soldater på gatan i den lilla staden Przemysl i Polen.

Det ligger nära till hands att jämföra Renias dagbok med Anne Franks. Båda är skickliga och klarsynta skribenter, och båda beskriver hur de dagliga göromålen fortgår medan krigets fasor härjar. Men Renia var lite äldre än Anne Frank. Hon skrev både prosa och poesi och hon levde inte undangömd från världen utan mitt i den. Sju månader efter hennes första dagboksnotering tågar tyskarna in i Polen och kriget är ett faktum. Successivt vävs den växande ondskan in i hennes dagliga anteckningar. Vassa och roliga beskrivningar av klasskamrater, saknaden efter modern, kärleken till pojkvännen och de darrande benen efter den första kyssen blandas med den växande insikten om att våldet kryper allt närmare och blir allt ohyggligare.

Parallellt med dagboksanteckningarna kan man i boken även följa det historiska händelseförloppet som Molotov-Ribbentrop-pakten, tyskarnas intåg i Polen, Sovjets invasion av Polen, de första deportationerna, tvångsförflyttningarna till ghettot, införandet av armbindel med Davidsstjärnan, Hitlers krigsförklaring mot Sovjet etc.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Renias dagbok
 2. +
 3. Görings hemliga spioner : nazisternas okända underrättelsetjänst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Görings hemliga spioner : nazisternas okända un... av Armin Fuhrer (inbunden).

Köp båda 2 för 421 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Renias dagbok. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Viktig bok för att aldrig glömma!
  Marias bokhylla, 6 juli 2021

  Det är väldigt lätt att tänka sig Anne Franks dagbok när man läser namn och baksida på Renias dagbok, och visst har de sina likheter med tanke på att de är skrivna under samma tidsperiod av unga kvinnor. Men medan Anne Frank behöver leva gömd, får Renia Spiegel till viss del fortsätta leva sitt liv ungefär som vanligt nästan ända till slutet.

  I Renias dagbok följer vi en tonårings tankar, drömmar och känslor kring allt som händer runt omkring henne. Tankarna kring att hon blivit lämn... Läs hela recensionen

 2. Gripande läsning
  Lollos bokhörna, 16 november 2020

  Renia är en 15 årig judisk flicka som 1939 skriver sin första dagboksanteckning. Hon skriver sedan fram till 30 juli 1942 då hon skjuts ner av tyska soldater i den lilla Polska staden Przemyśl.

  I hennes dagbok får vi läsa om det mesta som händer i hennes liv. Det är roliga och vassa beskrivningar av klasskamrater, men även anteckningar om saknaden efter mamman, kärleken till pojkvännen. Renia är en flicka som drömmer om att bli poet, en dröm som krossas när Tyskland invaderar Po... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Renia Spiegel