Fångarna från Sinjar (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
470
Utgivningsdatum
2023-12-20
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Tranan
Översättare
Jonathan Morén
Medarbetare
Acedo, Sara R. (form)
Dimensioner
206 x 141 x 33 mm
Vikt
616 g
SAB
Hcesg.01
ISBN
9789188903495

Fångarna från Sinjar

Inbunden,  Svenska, 2023-12-20
263
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Berättarjaget i Fångarna från Sinjar är en kurdisk konstnär bosatt i Sverige. Varje kväll studerar han uppmärksamt en tavla i någon av sina konst böcker och vaknar med den avtryckt på kroppen morgonen därpå. När han får höra talas om Islamiska Statens förskräckliga övergrepp på de yazi diska flickorna i Irak bestämmer han sig för att göra en målning av Sinjar, yazi diernas heliga berg, som en hyllning till offren. Men innan han ens har hunnit påbörja arbetet börjar de yazidiska flickorna -- och en och annan stupad IS-soldat -- dyka upp hemma hos honom som spöken. Och alla vill vara med på tavlan.

Fångarna från Sinjar väver samman en brutal verklighet med tematik ur konsthistorien. Det är en berättelse om förklädda namn och förklädda platser, om bortrövade människor och bortrövade gudar -- och ytterst om kons tens förmåga och oförmåga att gestalta det som är allt för fasansfullt för att kläs i bilder eller ord.

SALIM BARAKAT (född 1951) är en syrisk-kurdisk författare som lever i exil i Sverige. Sedan debuten 1973 har han publicerat fler än 50 böcker och ofta hyllats för att ha förnyat den arabiskspråkiga litteraturen. Själv har han sagt att Fångarna från Sinjar är skriven ur ett raseri.

JONATHAN MORÉN är översättare från arabiska. Han har över satt ett flertal av Barakats böcker till svenska och fick 2020 ta emot utmärkelsen Årets översättning för sin översättning av Hassan Blasims Gud99.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Fångarna från Sinjar
  2. +
  3. Under mullbärsträdet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Under mullbärsträdet av Zhiwar Rashid (inbunden).

Köp båda 2 för 525 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Salim Barakat