En kortfattad historia om allting (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
360
Utgivningsdatum
2005-05-01
Förlag
Caduceus
Översättare
Lars G Larsson
Originalspråk
Engelska
Originaltitel
A brief history of everything
Dimensioner
230 x 165 x 27 mm
Vikt
750 g
SAB
Dh,Dj
ISBN
9789188908025
En kortfattad historia om allting (inbunden)

En kortfattad historia om allting

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2005-05-01

Slutsåld

Ken Wilber - vår tids kanske främste tänkare - är ibland lite lättsinnig när han sätter namn på sina böcker. Här har han velat travestera Stephen Hawkings A Brief History of Time, men Wilbers bok är inte kort och den är inte historia heller - snarare är den ett svindlande panorama över världens och livets och medvetandets former och över den mänskliga tankens stora idéer. Ja, över »allt« - där visar titeln rätt.
Wilber har en naturvetenskaplig grundexamen, men han lämnade tidigt det akademiska livet för att ägna sig åt österländsk filosofi och religion och bedriva andliga övningar. Det senare har han gjort så grundligt att han här kan framställa vad man kan uppleva under meditation så att det blir förståeligt för alla - något han möjligen är ensam om.
Wilber är något så paradoxalt som en Platon, Plotinos och Schelling från Lincoln, Nebraska. Därför har han också mötts med tystnad från den svenska akademiska världen, som håller sig med andra ideal. Men han skriver för vår tid, han är den tänkare världen behöver i dag. I själva verket är kraften i hans ansats, omfattningen av hans produktion, och därtill hans skarpsinne och lärdom, hans pedagogiska klarhet och språkliga talang sådana att det finns all anledning att rikta sökarljuset på honom.
Det är en stor händelse när ett av Wilbers centrala verk nu ges ut på svenska. Han är född 1949 och har gett ut nitton böcker om vetenskap och andlighet. Han är i dag den mest översatte amerikanska akademiska författaren med böcker utgivna i 25 länder.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av En kortfattad historia om allting. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
  1. Skall ej förväxlas med
    Anders G, 20 november 2009

    Bill Brysons välkända "En kortfattad historik över nästan allting." Det här är inte naturvetenskap, utan religion/filosofi.

Visa alla 1 recensioner

Bloggat om En kortfattad historia om allting

Övrig information

Med sina 19 böcker utgivna i 30 länder är Ken Wilber en av de mest översatta amerikanska akademiska författarna. Han har ägnat hela sitt vuxna liv åt att utarbeta en förklarande modell till världens sätt att fungera. I den har han vävt samman vetenskapens, moralens, estetikens många pluralistiska sammanhang med österländsk och västerländsk filosofi och världens stora visdomstraditioner. Resultatet har blivit en utvecklingslära som är mer omfattande än Darwins och som definitivt är mer uppbygglig än denna. Wilbers uttalade mål är att nå bortom de dimensioner där den traditionella vetenskapen håller till i andäktig efterföljd av Descartes, Newton och Darwin.
På Schellings fråga Varför finns det någonting snarare än ingenting? har det alltid funnits två allmänna svar. Det första svaret kallar Wilber Hoppsan-filosofin Universum bara händer, det finns ingenting bakom det, alltihop är ytterst tillfälligt och godtyckligt, det bara händer hoppsan! Det är denna filosofi som går under beteckningen positivism, vetenskaplig materialism, empirism mm. Den kommer alltid fram till samma svar, nämligen: Fråga inte! Denna filosofi menar på fullt allvar att först var det ingenting, sedan kom Big Bang och därefter har det slumpat sig så att vi alla är här. Man förfäktar envist denna modell trots att man mycket väl vet att inte ens det enklaste enzym skulle kunna uppkomma slumpmässigt ur ursop-pan på de i dessa sammanhang ynka 13,7 miljarder år som stått till buds. Det andra svaret är att något annat håller på att ske. Bortom tillfällighetsdramat finns en djupare eller högre ordning eller intelligens, ett vidare mönster. Det är något annat som försiggår, något helt annat än hoppsan&

Denna bok handlar om detta andra som är någonting helt annat än hoppsan.