Med polska ögon : försvarsförmåga och hotbilder kring Östersjön i polsk militärrapportering 1919-1939 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
264
Utgivningsdatum
2020-11-06
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
227 x 152 x 23 mm
Vikt
548 g
SAB
Kmb
ISBN
9789188909664

Med polska ögon : försvarsförmåga och hotbilder kring Östersjön i polsk militärrapportering 1919-1939

Inbunden,  Svenska, 2020-11-06
216
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Vid första världskrigets slut uppstod en rad nya stater i Östersjöområdet den geografiskt största av dem var det nygamla Polen. Landet ställdes genast inför uppgiften att finna fotfäste och säkerhet i en föränderlig och oberäknelig omvärld. Att utvärdera andra stater i närregionen och deras försvarsförmåga blev en del av det grundläggande polska säkerhetsarbetet.

I Med polska ögon analyserar militärhistorikern Piotr Wawrzeniuk hur Sveriges, Finlands och Estlands försvarskapacitet framställdes i polsk militärrapportering. Med fokus på mindre staters typiska beteende i en utdragen, konfliktfylld situation beskriver han hur dessa närstående försvarsmakter tedde sig utifrån polska intressen. Vad kännetecknade de andras officerskårer, manskap och materiel? Hur skulle de klara det moderna slagfältets utmaningar?

Wawrzeniuk konstaterar att de fylliga rapporterna om ländernas samhällsstrukturer och militära förmågor i hög grad präglades av polska nationella föreställningar och farhågor. Dokumenten speglar bitvis snarare polska utgångspunkter än redovisar objektiva intryck. Samtidigt är det tydligt att polackerna hade tagit intryck av lägesbilder de fått av militära kollegor i de tre granskade länderna. Informationen blev en viktig del i det polska arbetet och Sverige, Finland och Estland bedömdes kunna bidra till den polska säkerheten i Östersjöområdet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Med polska ögon : försvarsförmåga och hotbilder kring Östersjön i polsk militärrapportering 1919-1939
  2. +
  3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 305 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »