Med polska ögon : försvarsförmåga och hotbilder kring Östersjön i polsk militärrapportering 1919-1939 (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
264
Utgivningsdatum
2020-11-06
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
227 x 152 x 23 mm
Vikt
548 g
SAB
Kmb
ISBN
9789188909664
Med polska ögon : försvarsförmåga och hotbilder kring Östersjön i polsk militärrapportering 1919-1939 (inbunden)

Med polska ögon : försvarsförmåga och hotbilder kring Östersjön i polsk militärrapportering 1919-1939

Inbunden Svenska, 2020-11-06
229
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Vid första världskrigets slut uppstod en rad nya stater i Östersjöområdet den geografiskt största av dem var det nygamla Polen. Landet ställdes genast inför uppgiften att finna fotfäste och säkerhet i en föränderlig och oberäknelig omvärld. Att utvärdera andra stater i närregionen och deras försvarsförmåga blev en del av det grundläggande polska säkerhetsarbetet.

I Med polska ögon analyserar militärhistorikern Piotr Wawrzeniuk hur Sveriges, Finlands och Estlands försvarskapacitet framställdes i polsk militärrapportering. Med fokus på mindre staters typiska beteende i en utdragen, konfliktfylld situation beskriver han hur dessa närstående försvarsmakter tedde sig utifrån polska intressen. Vad kännetecknade de andras officerskårer, manskap och materiel? Hur skulle de klara det moderna slagfältets utmaningar?

Wawrzeniuk konstaterar att de fylliga rapporterna om ländernas samhällsstrukturer och militära förmågor i hög grad präglades av polska nationella föreställningar och farhågor. Dokumenten speglar bitvis snarare polska utgångspunkter än redovisar objektiva intryck. Samtidigt är det tydligt att polackerna hade tagit intryck av lägesbilder de fått av militära kollegor i de tre granskade länderna. Informationen blev en viktig del i det polska arbetet och Sverige, Finland och Estland bedömdes kunna bidra till den polska säkerheten i Östersjöområdet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Med polska ögon : försvarsförmåga och hotbilder kring Östersjön i polsk militärrapportering 1919-1939
  2. +
  3. Den verklige Anthony Fauci : Bill Gates, Big Pharma och det globala kriget mot demokrati och folkhälsa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den verklige Anthony Fauci : Bill Gates, Big Ph... av Robert F Kennedy Jr (häftad).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »