Liv i rörelse : Göteborgs befolkning och arbetsmarknad 1900-1950 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
292
Utgivningsdatum
2022-02-11
Upplaga
1
Förlag
Nordic Academic Press
Dimensioner
230 x 150 x 24 mm
Vikt
598 g
SAB
Ncbi
ISBN
9789188909947
Liv i rörelse : Göteborgs befolkning och arbetsmarknad 1900-1950 (inbunden)

Liv i rörelse : Göteborgs befolkning och arbetsmarknad 1900-1950

Inbunden Svenska, 2022-02-11
249
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Att få sitt första jobb, bilda familj, byta bostad och arbete och så småningom lämna arbetsmarknaden är centrala händelser i allas liv. Trots detta lyfts växling arna mellan livets faser sällan fram i traditionella histo rieböcker.

I Liv i rörelse undersöker några forskare i ekonomisk historia levnadsbanor och rörelsemönster hos invånare i den mogna industristaden Göteborg mellan 1900 och 1950. Med hjälp av mantalskontorets register har skribenterna följt ett slumpmässigt urval göteborgare över tid, och presenterar här nya resultat av sin forskning.

Hur såg övergången från ungdom till vuxenliv ut för stadens invånare och vid vilken ålder nådde de sina högsta inkomster? I vilken utsträckning bytte de bostä der, arbetsplatser och yrken? Hur stor var inflyttningen till Göteborg och hur snabbt integrerades de inflyttade på den lokala arbetsmarknaden? Författarnas frågor till materialet är nyansrika och svaren ger en djuplodande inblick i hur folk hade det då.

 

Medverkande:

Tobias Karlsson är docent i ekonomisk historia, verksam vid Lunds universitet. Han forskar om historiska arbetsförhållanden och arbetsmarknadsrelationer.

Christer Lundh är seniorprofessor vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Hans forskning är inriktad mot historisk demografi och socialhistoria.

Malin Nilsson är doktor i ekonomisk historia och verksam vid Lunds universitet. Hennes forskning handlar om arbete och genus i industrisamhället.

Stefan Öberg är doktor i ekonomisk historia. Han är verksam vid Göteborgs universitet och forskar om levnadsvillkor och hälsa.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Liv i rörelse : Göteborgs befolkning och arbetsmarknad 1900-1950
  2. +
  3. Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåtfulla fisk

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ålevangeliet : berättelsen om världens mest gåt... av Patrik Svensson (pocket).

Köp båda 2 för 328 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna