I trygghetsnarkomanernas land : om Sverige och det nationella paniksyndromet (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
319
Utgivningsdatum
2021-04-14
Förlag
Bladh by Bladh
Dimensioner
178 x 110 x 20 mm
Vikt
184 g
SAB
Oaa
ISBN
9789188917638
I trygghetsnarkomanernas land : om Sverige och det nationella paniksyndromet (pocket)

I trygghetsnarkomanernas land : om Sverige och det nationella paniksyndromet

(3 röster)
Pocket,  Svenska, 2021-04-14
79
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
I trygghetsnarkomanernas land blev en bästsäljare när den kom ut 2006. Nu är den aktuell i en uppdaterad utgåva, lika ifrågasättande, humoristisk och tankeväckande som när den var aktuell förra gången!

Sverige är förmodligen ett av världens genom alla tider absolut tryggaste och säkraste land. För att inte säga det allra säkraste. Trots det regleras risker som aldrig förut. Problemet med det är att vi lever enligt devisen att bara vi skyddar oss mot allting, så kommer vi sannolikt inte att dö . Men dödligheten är trots allt hundra procent och om vi bara lever för att skydda oss från allt, så riskerar vi att leva lite mindre. Men känslan av trygghet är subjektiv. Den har ingenting med hur tryggt och säkert det objektivt är. Alltså skapar vi trygghetsnarkomaner som söker den vadderade tillvaron. Detta understöds av att staten inte lär oss att utmana ens små faror där inga andra än vi själva riskerar att skadas eller lida. Boken beskriver hur trygghetsnarkomanin i befolkningen leder till att hela staten drabbas av panik ett nationellt paniksyndrom.

I denna reviderade och uppdaterade upplaga vävs också Sveriges till synes dödsföraktande coronastrategi in i bilden. Har det nationella paniksyndromet spridits och kommit att bli ett globalt självskadebeteende? Och varför tycks då Sverige bete sig mindre paniskt än de flesta andra länder i världen? Är det ett tecken på tillfrisknande eller beror det bara fullkomlig avsaknad av beredskap?

Hur kunde en stat som var så säker och trygg att nästan inga faror fanns, låta den grova kriminaliteten eskalera? Hur är ett ökat säkerhetstänkande och en övervadderad värld kopplat till naivitet och ansvarslöshet? Redan 2006 varnade författaren för den disneyfiering av världen som en ökad trygghet medför. Har vi oss själva att skylla för det som gått fel de senaste femton åren. Och hur tar vi oss tillbaka?

Om författaren: David Eberhard var under många år överläkare och chef på Psykakuten vid S:t Görans Sjukhus i Stockholm och arbetar idag som verksamhetschef på Prima Maria Beroendeklinik i samma stad. Hans tidigare böcker I trygghetsnarkomanernas land (2006), Ingen tar skit i de lättkränktas land (2009), Normalt? (2011) Hur barnen tog makten 2013) och Det stora könsexperimentet (2018) har väckt stor uppmärksamhet och har alla blivit bästsäljare. Han är pappa till nio barn. 2018 var han såväl sommarpratare som vinterpratare i P1.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. I trygghetsnarkomanernas land : om Sverige och det nationella paniksyndromet
  2. +
  3. Det stora könsexperimentet : så uppnår vi riktig jämställdhet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Det stora könsexperimentet : så uppnår vi rikti... av David Eberhard (pocket).

Köp båda 2 för 158 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av David Eberhard