Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2021-05-06
Förlag
Bladh by Bladh
Dimensioner
216 x 142 x 21 mm
Vikt
468 g
SAB
Lz Wilander, Thomas
ISBN
9789188917669

36 dygn i dödens väntrum

(45 röster)  |   Läs 38 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-05-06
209
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
En berättelse inifrån IVA

Under våren 2020 drog pandemin över världen och den var som för de flesta mitt i livet till en början ett sorl från en drake som vaknat i en galax långt borta. Så var det även för Thomas Wilander.

Thomas stod stark mitt i livet. Småbarnspappa, framgångsrik i sitt yrke och med en orubblig tro på den egna förmågan, på livet som sådant. Trots det gick Thomas från fullt frisk till döende på fyra dagar. När han till slut kördes in till Danderyds akutmottagning var det sista han sade till sin fru: " Vi hörs ikväll."

Det kunde ha blivit hans sista ord till henne. Utan att knappt förstå vad det var som hände så började covid 19 släcka ner hans kropp, steg för steg. Till slut återstod inte annat från läkarna än att söva ner honom. Det var tänkt att han skulle sövas i några timmar, max något dygn. Men Thomas låg nedsövd på IVA i Danderyd i 36 dygn, bland de längsta av alla som drabbats av corona i Sverige, och stannade sammanlagt 51 dygn på IVA.

Under den tiden får hans familj, hans fru och hans två barn, beskedet att han inte kommer klara natten vid tre tillfällen och de gör sig klara för att åka in till sjukhuset för att ta farväl av sin make och sin far. Men Thomas Wilander är inte klar med livet och livet är inte klart med honom. Efter 36 dygn i respirator väcks han upp och får starta den långa och tålmodiga vandringen tillbaka till livet.

Thomas Wilander har en sällsynt säregen och storslagen historia att berätta. Det är så klart en kärleksförklaring till livet, till familjen, till hustrun och barnen men även till de människor i svensk sjukvård som dagligen, varje timma av dygnet, utför hjältedåd i det tysta. Berättelsen är också helt unik eftersom Thomas och medförfattaren Marcus Birro har haft tillgång till de sex välfyllda dagböckerna som personalen skrev under den långa tiden som Thomas låg nedsövd.

Vi får en inblick i sjukdomens obarmhärtiga slagstyrka men också den mänskliga kampen för att hålla Thomas vid liv. För första gången så kan historien om en nedsövd människas resa berättas i skriven form, med hjälp av de här dagböckerna. Med hjälp av de böckerna berättas också historien om Thomas som nedsövd. Vad händer i och runt omkring honom? Vad sker på daglig basis med en människa som drabbats av covid 19? Hur ser den mödosamma vägen tillbaka och ut ur respiratorn egentligen ut?

Covid 19 har för alltid förändrat hur vi ser på vår omvärld och hur vi relaterar som människor. Den här boken berättar både vilken fruktansvärd sjukdom det är, men också vilken storslagen mänsklig förmåga som ryms i svensk sjukvård och hur vägen tillbaka till livet och kärleken ser ut.

Thomas Wilander: Jobbar som partner och delägare i en rekryteringsbyrå. Han är 55 år, gift med Christina och har två söner, Dexter 9 och Aston 7 år. Han är också engagerad tränare i Sundbybergs SK.

Marcus Birro: Författare och skribent som tidigare givit ut 22 böcker. Han är flerfaldigt prisbelönad för sitt skrivande. Bland annat han erhållit det prestigefyllda Dan Andersson-priset och Guldskölden som Sveriges bästa sportjournalist. Hösten 2021 är han dessutom aktuell med Lasse Berghagens självbiografi.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. 36 dygn i dödens väntrum
 2. +
 3. Våga vara rädd : en bok om utmattningssyndrom

De som köpt den här boken har ofta också köpt Våga vara rädd : en bok om utmattningssyndrom av Emma Holmgren (kartonnage).

Köp båda 2 för 365 kr

Kundrecensioner

Det finns 38 recensioner av 36 dygn i dödens väntrum. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läs den!
  Jenny , 28 augusti 2021

  Vilken stark berättelse!
  Tårarna har runnit ner för mina kinder vid flera tillfällen, många ögonblick som jag blev otroligt berörd utav. Din frus kamp som skedde parallellt med din, o framförallt dina barns kommentatorer o reaktioner. Din kamp! Jag känner ju inte dig, men DU ÄR GRYM! Vilken kämpaglöd! Men din största egenskap är nog ditt stora hjärta! Inte bara till dina nära o kära, utan till en hel yrkeskår! Väldigt intressant att få ta del av deras berättelse också.
  Boken väcker m... Läs hela recensionen

 2. Covid-19
  Kerstin Fredriksson, 25 augusti 2021

  Mycket läsvärd bok med eftertanke.
  Detta är en fruktansvärd sjukdom, alla bör ta sjukdomen på största allvar.
  Jag rekommenderar starkt denna bok. Och framför allt de som inte tror på denna sjukdom.

 3. Viktig bok på riktigt!
  Mari Axell, 12 augusti 2021

  Jag sträckläste denna bok. Pendlade mellan hopp och förtvivlan, skratt och gråt. Berättelsen växer fram genom att Thomas berättar, Christina (hans fru) berättar, olika delar av sjukvården berättar. Allas berättelser ger mig en bild hur fruktansvärt fasansfullt detta virus kan slå. Och vilka hjältar som jobbar i sjukvården! Thomas livsvilja! Christinas enorma kamp att hantera allt som händer! Och så dessa två fantastiska söner Aston och Dexter; som fick tillbaka sin pappa! Läs den. Viktigt på riktigt!

 4. Berör på djupet
  linda S, 11 augusti 2021

  Fin och personlig bok som berör. Man får även en bra överblick och förståelse för hur sjukvården i Sverige ser ut idag.

 5. Imponerad
  Karolina Nowak , 11 augusti 2021

  En fantastisk bok som beskriver kärleken till en familj, fru, barn sjukvården och vännerna.
  Skrämmande och fascinerande över vad som händer bakom väggarna på sjukhuset under denna pandemi.
  Måste läsas

 6. Så viktig berättelse på många sätt!
  Wictoria , 20 juli 2021

  Djupt tagen av denna historia berättad med olika perspektiv. Mest gripande är kapitlet berättat av Thomas fru, som sätter ord på känslor som så många i en hel värld det sista året fått gå igenom. Känslor som är svåra att greppa och förklara. Ovissheten och våndan att inte kunna göra något och inte få vara nära. En gripande och smärtsam historia, där jag ibland glömde bort att andas.

 7. En bok som berör
  Patrik Pramberg, 16 juli 2021

  Boken är hyllning till svensk sjukvård men skildrar även hur familjen hade det under denna traumatiska period. Men framför allt är det en bok som berör och visar på ett fint sätt hur skört livet är.

  Det var en tuff kamp men min tidigare kollega & vän Thomas vann.

 8. Rysningar, skratt och tårar
  Anna, 14 juli 2021

  Thomas berättelse berör på så många sätt. Språket är innerligt och krasst och därför lätt att ta till sig. Boken är en hyllning till vården och livet!

 9. Gripande perspektiv
  Janne, 11 juli 2021

  Under det senaste året har vi bombats, nöts och hört tjatas om covid. Det är lätt att bli avtrubbad, speciellt om man själv inte kommit tillräckligt nära sjukdomen.

  Boken ger insikt om hur upplevelsen kan vara med sjukdomen och hur små marginaler vi egentligen har.

  Tack för perspektivet.

 10. Gripande berättelse
  Karin , 28 juni 2021

  En väldigt gripande sann och aktuell berättelse som skildrar viruset från olika perspektiv. Både från Thomas, hans anhöriga och läkare.
  Rekommenderar varmt att läsa denna boken för att förstå allvaret i hur covid-19 kan "te sig" hos en från början fullt frisk människa.

 11. Det är en mycket bra bok
  ulla Nilsson, 23 juni 2021

  Den var mycket nyttigt att läsa, nu förstår man hur jobbigt patienterna som råkar ut för denna fruktansvärda sjukdom har det o även efter sjukhus vistelsen

 12. Boken alla bör läsa/lyssna på!
  Marie, 18 juni 2021

  Den här boken borde alla läsa/lyssna på, speciellt den som tror att Covid-19 bara är en "vanlig" influensa. Den här sjukdomen kan slå hur som helst på vem som helst. Vilken kämpe!

 13. Fruktansvärd, Positiv och Kärlek.
  Claus Iversen, 17 juni 2021

  Boken är skriven av min vän Thomas Wilander tillsammans med Marcus Birro, och den handlar om när Thomas blev allvarligt sjuk i Covid-19.

  Boken beskriver vilken fruktansvärd sjukdom detta är och hur den slår blint, hur jobbigt och svårt det är för Christina som fru, mamma och anhörig att få information om den som man älskar när man inte kan besöka på sjukhuset, samtidigt som Thomas ligger nedsövd och är helt omedveten om allas oro, om hur tankarna från familjen går och om stödet från ... Läs hela recensionen

 14. En tankeväckande bok
  veronicas_bok_bak_liv, 17 juni 2021

  Thomas stod stark mitt i livet, han är småbarnspappa, framgångsrik i sitt yrke och en orubblig tro på sin egna förmåga. Men på fyra dagar går han från fullt frisk till döende, tanken var att han skulle sövas ner några timmar det blev 36 dygn, sammanlagt blev det 51 dygn på intensiven - orsaken var covid-19.

  Det här är en väldigt stark och berörande bok, det är skrämmande att läsa hur hemsk denna sjukdom är och hur den påverkar så många människor - både den drabbade, anhöriga, vänne... Läs hela recensionen

 15. Naken och stark skildring om att drabbas av Covid.
  Ylva, 17 juni 2021

  Detta är en oerhört naken och stark skildring om kampen för livet skildrat ur olika perspektiv. Och samtidigt en bok om kärlek, tillit och tacksamhet.

  Thomas berättelse om hur det är att vara i en kropp som är hårt angripen av viruset och hans väg tillbaka; hustrun Christinas berättelse om hur det är att vara anhörig med all frustration, rädsla och kämparanda när ens som uppstår när ens älskade står under dödshot; sjukvårdens berättelser om kampen för att rädda liv.

  Jag har gråtit, skrattat och förundrats.

 16. Kanon
  Kjelle, 12 juni 2021

  En bok som berör och med stor igenkänning eftersom man själv varit där på besök
  En bok för alla tvivlare till coronans hemska sida

 17. Gripande ochtänkvärt
  Bernt-Olof Hellgren, 10 juni 2021

  Denna boken bör läsas av alla och handlar om en omvälvande resa för en individ och en familj.
  Mycket stark och tänkvärd om hur livet kan förändras på ett ögonblick och vad som är viktigt.

 18. Ett annat perspektiv
  Anna Maria Brandell (Stockholm), 8 juni 2021

  Att få historien om hur Covid drabbade Thomas och hans familj från fler olika håll gör den här boken unik. Jag har blivit avtrubbad av all statistik, alla siffror om smittade, döda och IVA-inlagda och här kommer en av siffrorna till liv och människorna bakom blir synliga. Jag gillar greppet att samma öde beskrivs av flera inblandade. Från Thomas själv till familjen och vården som beskriver sin del. Jag lärde mig mycket om svensk sjukvård och berördes djupt av Thomas berättelse. Lättläst och verkligen läsvärt!

 19. Bladvändare
  Eva , 6 juni 2021

  En gripande berättelse som det är omöjligt att inte bli berörd av. Man sugs in i berättelsen direkt, det är verkligen en bladvändare. Lämnar läsaren med många tankar och reflektioner både kring hur skört och hur starkt livet är.

 20. Gripande
  Malin, 2 juni 2021

  En mycket gripande bok om Thomas och hans tuffa resa och samtidigt en hyllning till vårdpersonalen som räddade hans liv och om kärleken till hans familj och vänner. En berättelse som är viktig, som ger en bild av hur det är att bli allvarligt sjuk i Covid och hur det påverkar de anhöriga.

 21. Oerhört viktig bok
  Tora, 1 juni 2021

  En ofattbar och gripande historia om hur snabbt livet kan förändras från en dag till en annan. Att det skulle gå såhär långt, eller att man kunde bli så här pass sjuk var det inget som någon visste om till en början.
  En otroligt fin och berörande berättelse om hur skört livet faktiskt är. Att man ska ta tillvara på varje minut och vara tacksam för det man har, man vet aldrig när livet förändras eller välter omkull än.
  Boken är en hyllning till svensk sjukvård som räddade livet på Tho... Läs hela recensionen

 22. Läs den här boken!
  Lillemor, 1 juni 2021

  Det är verkligen en gripande berättelse om hur det kan gå till att bli otroligt allvarlig sjuk på kort tid utan att man kan göra något själv för att stoppa det. Alla turbulenta känslor av oro och ångest som rullar runt i både Thomas och Christina men som får ge sig övervunna av kärleken dem emellan är en fantastisk historia. Ovissheten som plågar Christina om hur familjen ska klara sig är så djupt smärtsam.
  Thomas och Marcus har lyckats skriva en enkel och sann skildring av en dramatisk ... Läs hela recensionen

 23. En viktig bok
  AL, 26 maj 2021

  Thomas Wilander och Marcus Birro har skrivit en angelägen bok ur flera 'aktörers' aspekter; Thomas egen, hans fru och flera vårdgivare. Det ger god och viktig insikt. Mest berörd blev jag av kärleken; till Thomas vårdgivare, hans vänner och främst hans familj.

 24. Tankeväckande bok

  Skrämmande att läsa hur Corona kan drabba en tidigare frisk person, utan underliggande sjukdomar, på detta fruktansvärda sätt. Tänkvärd läsning för detta kan drabba vem som helst.

 25. Måste läsas.
  Eskinder, 20 maj 2021

  Väldigt gripande. När man läser om Christinas historia kan man inte annat än bli berörd. Oftast pratas det inte om familjen som är hemma när man pratar om denna pandemi så man glömmer hur hårt de också blir drabbade. Tack till er för att ni så öppet delade med er av det ni gått genom. Då jag är en av dem som hade turen att endast genomgå en enklare symtom har er historia satt helt annan perspektiv på hur jag ser på pandemin. Fantastisk bok.

 26. Årets viktigaste bok att läsa!
  Anders, 17 maj 2021

  En väldigt gripande bok om viljan att överleva fem veckor i respirator! Kampen som Thomas och närmaste familjen utkämpar får en att påminnas om livets skörhet och hur snabbt allt kan rasa.
  Och vilken fruktansvärd sjukdom det handlar om, där fullt friska Thomas på några dagar går till nästan död.

  Jag hämtade ut min beställda bok på det lokala postombudet och hann inte mer än in i farstun hemma innan jag började läsa boken och tårarna rinner. Ganska snabbt kastas man in i en värld... Läs hela recensionen

 27. Tacksamhet för livet!
  Marie Fordal, 15 maj 2021

  Din glöd Thomas beskrivs på många ställen i boken och det blir så tydlig att den och din enorma livsglädje gör att just du klara denna tuffa resa. Du visar din tacksamhet med denna värdefulla bok för alla inom sjukvården är så oerhört viktig!

  Nära relationer mellan familj och vänner. Vad skulle man göra utan den. Tacksamhet! ❤️🙏🏻

  Tack Thomas, Christina och alla andra i boken som delar med er och Marcus som hjälp dig att skriva denna bok.
  <... Läs hela recensionen

 28. En gripande historia med ett viktigt budskap!
  Anna, 14 maj 2021

  Tacksam och berörd att få ta del av Thomas och Christinas berättelse om tiden då Thomas svävade mellan liv och död. En mycket stark och gripande berättelse om hur sårbart livet är och tillika kraften i densamma. Tack för att jag fått ta del av er berättelse som höll mitt fokus under två dagar med många tårar. Tacksam för livet!

 29. Kanske årets viktigaste bok
  Sara Jousma, 14 maj 2021

  Tack Thomas, för att du tog dig tiden och orken att skriva kanske årets viktigaste bok. Du och Christina ger hopp till de patienter och anhöriga som just nu kämpar mot Covid-19. Nutidshistoria.

 30. Läs den - idag!
  Åsa , 13 maj 2021

  Otroligt gripande bok om hur Corona drabbar - inte bara Thomas själv - utan familjen, vännerna och vårdpersonalen.

  Det är först nu jag på riktigt förstår kaoset och hur alla hjältar sliter på sjukhusen för att försöka rädda så många som möjligt.

  Sträckläste den från pärm till pärm och tårarna rann flera gånger... Vissa meningar/stycken gick rakt in i hjärtat.❤️

  En viktig bok, som alla borde läsa för att förstå allvaret med denna pandemi.

  Tack Thomas!

 31. Du vill verkligen läsa denna boken, jag lovar!
  Johan, 12 maj 2021

  Jag läste sista kapitlet igår och vill inleda med ett stort tack till Er båda, Marcus Birro och Thomas Wilander. Man blir både rörd och berörd över den resa som Thomas och hans familj har gjort genom detta inferno. Den är gripande och förhoppningsvis också ögonöppnande för människor som ser på detta virus med skepsis. Jag ser i sociala medier att Thomas rehab går bra (många steg blir det) och hoppas att både du och din familj läker ihop fint. Jag gillade meningen "Jag älskar oss!" i boken. D... Läs hela recensionen

 32. Mycket gripande och enormt läsvärd!
  Maria Öbrink, 12 maj 2021

  Oerhört gripande bok. Man slås utav den maktlöshet som de anhöriga går igenom och den fruktansvärda okunskap som fanns i början. Det går inte att förstå eller ta in hur ensam och desperat Christina och barnen måste ha känt sig. Och att som Thomas vakna upp och få veta att hans kropp är så utslagen. Galet! Att en sjukdom kan slå ut en så fullständigt på så många olika plan är skrämmande.
  Det är intressant att läsa en bok som handlar om nutiden och något vi fortfarande genomlever runt om i hela världen. Ingen är lämnad oberörd.

 33. Magiskt och gripande historia
  Helena Ö , 12 maj 2021

  Stark och gripande historia som tar tag i ens hjärta om och om igen. Jag sträckläste denna två ggr om.

 34. Kärlek till er alla¿¿
  Kevin, 11 maj 2021

  Jag läser inte böcker så ofta, men denna bok slukade jag på några timmar. Små korta avbrott för att torka tårar och hämta mig lite.
  Att få ta del av Thomas och Christinas berättelser och resa berör verkligen, men också att äntligen få inblick och förstå våra läkare och resten av Sveriges sjukvårds vardag under denna pandemi och alla de uppoffringar de gjort, det fick en att fälla tårar det med.
  Vilken krigare du är Thomas, vilken fru och mamma, vilka hjältar. Kärlek till er alla och t... Läs hela recensionen

 35. Lysande
  Åsa , 11 maj 2021

  Jag blir så berörd av resan den här familjen gör tillsammans för som Thomas skriver; det drabbar hela familjen. En stark berättelse om oro, kärlek och förtvivlan. Tack för att jag får ta del av den

 36. En stark och gripande berättelse
  Anna Wallert, 11 maj 2021

  Från de första sidorna fångas man av denna gripande berättelse. Var tvungen att lägga ifrån mig boken några gånger för att tårarna rann. Thomas och Christinas berättelser om denna hemska händelse skakar om dig ända in i själen och man förstår verkligen vikten av en stark kärleksförbindelse mellan man, kvinna och familj.

 37. Kärlek
  Mackan , 11 maj 2021

  Jag läste från pärm till pärm och blev både rörd, tacksam och samtidigt tagen av familjen Wilanders berättelse. En berättelse ack så viktig att sprida men likväl så full av Thomas kärlek till livet. Tack för att du fortsätter finnas! Köp boken....!!

 38. Tack Thomas
  Martin, 10 maj 2021

  Jag sträckläste boken under ett drygt dygn i helgen och jag måste säga att det är den mest fängslande och värdefulla bok jag läst på länge.
  Den inspirerar till att se vikten av att respektera min egen och andras hälsa genom att ta ansvar vid kontakt med andra men framför allt till att se värdet av varje dag och varje kontakt med en medmänniska.
  Det är en bok jag kommer att återkomma till många gånger.

  tack,
  Martin

Visa alla 38 recensioner

Fler böcker av författarna