Utflykter i Art Nouveau (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2021-12-17
Förlag
eddy.se ab
Medarbetare
Palm, Magnus (red.) / Ousbäck Thorsén, Jennifer (form)
Dimensioner
240 x 210 x 20 mm
Vikt
958 g
ISBN
9789188929594
Utflykter i Art Nouveau (inbunden)

Utflykter i Art Nouveau

Inbunden, Svenska, 2021-12-17
459

Just nu 12% rabatt på allt! Använd kod JUNI6

Handla för minst 299 kr, t.o.m. 7 juni. Villkor

  • Skickas inom 7-10 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Utflykter i Art nouveau är en bok om en märklig och i sitt slag enastående samling, ihopbragd av läkaren Göran Bratt under mer än 50 års tid. Som botaniskt intresserad fastnade han redan i unga år för konstglas med blommor och växter som motiv, tillkomna under de år i 1900-talets gryning då stilen art nouveau, även kallad jugend, bröt fram som en reaktion mot det viktorianska samhällets stelhet och förkonstling.

Boken är inte någon historieskrivning med djuplodande essäer, utan mer en katalog över en samling, där allt, från enkla vardagsting till rariteter, tillmäts samma värde och dokumenteras i ord och bild.
Texter om fabriker och formgivare ger bakgrund och information. Föremålen är ordnade i kapitel om glas, porslin och keramik, brons, silver och tenn samt möbler, konst och småsaker. Ett antal större "samlingar i samlingen", som glas av Gallé, underglasyrmålat porslin från Rörstrand och bronser av Hugo Elmqvist, utgör höjdpunkter.

Göran Bratt har samlat med hjärtat som vägvisare. Han har inte köpt som investering eller för att imponera på omgivningen:
- Från barndomen har jag vandrat i naturen, studerat blommor och växter. Gått omkring i Bohusläns natur. När ett föremål talar till hjärtat så händer någonting i kroppen, en värme sprider sig, som när jag hittar en sällsynt blomma.
I ett avslutande kapitel om art nouveau-konstnärernas favoriter presenterar Göran ett 70-tal av de växter som avbildas på samlingens föremål med botaniska fakta och kulturhistoriska nedslag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Utflykter i Art Nouveau
  2. +
  3. Excursions in Art Nouveau

De som köpt den här boken har ofta också köpt Excursions in Art Nouveau av Magnus Palm, Markus Dimdal, Göran Bratt (inbunden).

Köp båda 2 för 897 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna