Morfars pistol : ett familjedrama (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
407
Utgivningsdatum
2020-09-17
Förlag
Kaunitz-Olsson
Dimensioner
218 x 144 x 35 mm
Vikt
720 g
SAB
Kdd.51
ISBN
9789189015197
Morfars pistol : ett familjedrama (inbunden)

Morfars pistol : ett familjedrama

(11 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2020-09-17
199
Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
Fri frakt inom Sverige för privatpersoner.
Kan levereras innan jul!
På 1970-talet hängde pistolen fortfarande på väggen i mormors hall. Den berömda profilen: en Luger med svart smal pipa, fyrkantigt bakstycke och kolv av trä. Sen hamnade den på botten av golvklockan i vardagsrummet. Ibland fick jag hålla, men aldrig sikta på någon. Tänk om den hade dödat en människa? På pipan stod årtalet 1918.

Pistolen hade min morfar haft under inbördeskriget mellan röda och vita i Finland och den här boken handlar om hans upplevelser, men också om skam och något om ära, ett ord som knappt någon förstår längre. Alla chefer kan göra bort sig, men få har gjort det som morfar. Han fick sparken som chef för Svenska brigaden och det som hände förstörde hans liv och många andras. Men det visste jag inget om när jag riktade den svarta pistolen mot spegeln i mormors lägenhet. Ingen i familjen visste.

Morfars pistol handlar om Svenska brigadens krig i Finland 1918. Ett krigsäventyr finansierat av det svenska näringslivet, vars rottrådar söker sig ända fram till vår tid. En sann berättelse om fiasko, förlorad kärlek och en fåfäng människas försök att duga något till.

Jakob Lind (f. 1966) är chef för kommunikations- och designbyrån Futurniture i Stockholm. Under tjugo år har han vid sidan av jobbet grävt fram fram sin morfars hemliga historia i Finland 1918. Morfars pistol är hans bokdebut.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Morfars pistol : ett familjedrama
 2. +
 3. Mysteriet Malcolm Munthe : Churchills agent i Norden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mysteriet Malcolm Munthe : Churchills agent i N... av Anders Johansson (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Morfars pistol : ett familjedrama. Har du också läst boken? Sätt ditt betyg »
 1. Bra komplettering till Faktaböcker
  Lars-Eile Asplund, 25 november 2020

  Jag har läst många faktaböcker om detta "bortglömda" krig och fann det mycket intressant att läsa denna skildring av en släkting till chefen för Svenska Brigaden. Det ger en annorlunda bild av det hela.

 2. Finlands i Sverige okända trauma
  Johan, Härnösand , 24 november 2020

  Påminner i sitt upplägg en hel del om Augustprisvinnaren Ålevangeliet. Faktaavsnitt blandas med personliga anekdoter från författarens barndom/uppväxt. Omväxlande och viss igenkänningsfaktor i det senare fallet

 3. Fängslande
  A, 25 oktober 2020

  Välskriven, spännande och personlig. Handlingen skildrar storhet och framgång, förfall och konsten att resa sig upp igen med äran i behåll. En verklig personlig skildring lagd från det pussel av arkivmaterial och skärvor som finns kvar, väver samman en spännande berättelse och länk mellan generationer i släkten. En varm underton som hyllar de starka kvinnorna kring den äventyrlige och drömmaren till morfar. Rekommenderas varmt.

Visa alla 3 recensioner