Morfars pistol : ett familjedrama (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
407
Utgivningsdatum
2020-09-17
Förlag
Kaunitz-Olsson
Dimensioner
217 x 143 x 34 mm
Vikt
717 g
SAB
Kdd.51
ISBN
9789189015197
Morfars pistol : ett familjedrama (inbunden)

Morfars pistol : ett familjedrama

(21 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-09-17
231
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
På 1970-talet hängde pistolen fortfarande på väggen i mormors hall. Den berömda profilen: en Luger med svart smal pipa, fyrkantigt bakstycke och kolv av trä. Sen hamnade den på botten av golvklockan i vardagsrummet. Ibland fick jag hålla, men aldrig sikta på någon. Tänk om den hade dödat en människa? På pipan stod årtalet 1918.

Pistolen hade min morfar haft under inbördeskriget mellan röda och vita i Finland och den här boken handlar om hans upplevelser, men också om skam och något om ära, ett ord som knappt någon förstår längre. Alla chefer kan göra bort sig, men få har gjort det som morfar. Han fick sparken som chef för Svenska brigaden och det som hände förstörde hans liv och många andras. Men det visste jag inget om när jag riktade den svarta pistolen mot spegeln i mormors lägenhet. Ingen i familjen visste.

Morfars pistol handlar om Svenska brigadens krig i Finland 1918. Ett krigsäventyr finansierat av det svenska näringslivet, vars rottrådar söker sig ända fram till vår tid. En sann berättelse om fiasko, förlorad kärlek och en fåfäng människas försök att duga något till.

Jakob Lind (f. 1966) är chef för kommunikations- och designbyrån Futurniture i Stockholm. Under tjugo år har han vid sidan av jobbet grävt fram fram sin morfars hemliga historia i Finland 1918. Morfars pistol är hans bokdebut.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Morfars pistol : ett familjedrama
 2. +
 3. Ormen Friske

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ormen Friske av Jack Werner (inbunden).

Köp båda 2 för 330 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Morfars pistol : ett familjedrama. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En pärla
  BertilNo, 4 januari 2021

  En mycket imponerande bok, mycket välskriven av en person som inte är författare. Bör läsas av alla som har intresse av vårt grannland Finland och dess historia.

 2. Mycket läsvärd
  John Nylund, 18 december 2020

  En mycket läsvärd bok som på ett intressant sätt ökade mina historiekunskaper angående det finländska inbördeskriget. Även skildringen av livet på en herrgård i Värmland samt livet i en lägenhet på Östermalm i Stockholm var underhållande läsning.

 3. Bra komplettering till Faktaböcker
  Lars-Eile Asplund, 25 november 2020

  Jag har läst många faktaböcker om detta "bortglömda" krig och fann det mycket intressant att läsa denna skildring av en släkting till chefen för Svenska Brigaden. Det ger en annorlunda bild av det hela.

 4. Finlands i Sverige okända trauma
  Johan, Härnösand , 24 november 2020

  Påminner i sitt upplägg en hel del om Augustprisvinnaren Ålevangeliet. Faktaavsnitt blandas med personliga anekdoter från författarens barndom/uppväxt. Omväxlande och viss igenkänningsfaktor i det senare fallet

 5. Fängslande
  A, 25 oktober 2020

  Välskriven, spännande och personlig. Handlingen skildrar storhet och framgång, förfall och konsten att resa sig upp igen med äran i behåll. En verklig personlig skildring lagd från det pussel av arkivmaterial och skärvor som finns kvar, väver samman en spännande berättelse och länk mellan generationer i släkten. En varm underton som hyllar de starka kvinnorna kring den äventyrlige och drömmaren till morfar. Rekommenderas varmt.

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Jakob Lind

 • Morfars pistol

  Jakob Lind

  På 1970-talet hängde pistolen fortfarande på väggen i mormors hall. Den berömda profilen: en Luger med svart smal pipa, fyrkantigt bakstycke och kolv av trä. Sen hamnade den på botten av golvklockan i vardagsrummet. Ibland fick jag hålla, men aldr...

 • Isoisän pistooli

  Jakob Lind

  Vetävä tositarina ruotsalaisesta Suomen sisällissodan pyörteissä Kirjailija löytää mummunsa jäämistöstä pistoolin, johon on kaiverrettu "1918". Pistooli on kuulunut isoisälle, mutta mummu on piilottanut sen muovipussiin madeirapullon kanssa. Pikku...