Konstnärerna Saga Walli & Gunnel Kjellgren-Schultze i 1900-talets Göteborg (e-bok)
Fler böcker inom
Format
E-bok
Filformat
PDF med vattenmärke (13.9 MB)
Om vattenmärkning
PDF-böcker lämpar sig inte för läsning på små skärmar, t ex mobiler.
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2022-02-01
Förlag
Votum Förlag
ISBN
9789189019607

Konstnärerna Saga Walli & Gunnel Kjellgren-Schultze i 1900-talets Göteborg E-bok

E-bok (PDF),  Svenska, 2022-02-01
95
Läs i Bokus Reader för iOS och Android
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Varför är Saga Walli och Gunnel Kjellgren-Schultze och deras konst intressant för oss på 2020-talet? Jo, för det första var de välkända och uppskattade med breda kontaktnät under sin aktiva tid på 1900-talet. För det andra är de nu under 2020-talet tyvärr alltför bortglömda och för det tredje är deras konst både vacker och intressant att betrakta.

Både Saga Wallis och Gunnel Kjellgren-Schultzes konst nådde långt utanför hemorten i form av altartavlor i kyrkor, officiella porträtt av direktörer, präster, biskopar och rektorer, och som textil inredning i bostäder och offentlig miljö.

Konstnärerna är en dubbel konstnärsbiografi över Sagas och Gunnels konstnärskap, deras liv och de utmaningar som mötte dem. Göteborgsmiljön med sina tongivande kvinnoföreningar spelade också en stor roll i konstnärsvännernas liv.

Boken är illustrerad med drygt 80 fotografier, de flesta nytagna av Jon Erik Nordstrand.

----

Charlotta Hanner Nordstrand är konstvetare och skrev år 2000 en avhandling om Göteborgs konstliv under 1800-talets mitt. Under arbetet letade hon upp flera kvinnliga konstnärer och frågan om varför de inte var mera kända väcktes. Charlotta har varit lektor vid Göteborgs universitet. Hon har också arbetat som intendent på Göteborgs konstmuseum och informatiker på Byggnadsvård Nääs.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Charlotta Hanner Nordstrand