Oskuld? : efter hundra år av kvinnlig rösträtt (storpocket)
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Antal sidor
205
Utgivningsdatum
2020-06-16
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form)
Dimensioner
210 x 135 x 14 mm
Vikt
312 g
SAB
Oc.07
ISBN
9789189021099

Oskuld? : efter hundra år av kvinnlig rösträtt

Storpocket,  Svenska, 2020-06-16
99
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Lagen om krav på kvinnans oskuld vid giftermål upphävdes 1921.

Efter en lång och modig kamp för kvinnans fulla människovärde som myndiga medborgare med politiska rättigheter, kunde Sveriges kvinnor för första gången år 1921 lägga sina valsedlar i valurnorna. Man kan förledas tro att detta var en slutpunkt, en total seger för jämställdhet mellan könen och rättvisa över klassgränser. Så enkelt var det inte.

Lena Hellström har intervjuat kvinnor som i nutid, hundra år senare, är aktiva lokalpolitiker. De berättar om sin bakgrund, sina drivkrafter, om möjligheter och svårigheter i politiken, om att vara kvinna och hur mjuka och hårda frågor fortfarande till viss del är könsdelade. Boken ger också en historisk tillbakablick över kvinnors kamp för rösträtt och jämställdhet, från mitten av 1800-talet och framåt.

En viktig fråga är hur vi kommunicerar och samtalar med varandra i politiken, om maktspråk och skillnader mellan mäns och kvinnors sätt att tänka och tala. I en tid med nya kommunikationskanaler, snabba meningsutbyten via sociala medier, hat och hot, polarisering och förenkling riskerar det goda, det anständiga samtalet gå förlorat.

Boken belyser vikten av samtal och förståelse mellan människor, män och kvinnor, i samhället i stort. Vårt demokratiska samhälle, som 2021 fyller 100 år, är något vi inte kan ta för givet utan ständigt måste arbeta för att upprätthålla. Där spelar det anständiga samtalet en avgörande roll.

Lena Hellström (1952-2019), etnolog, konst- och kulturvetare, formgivare, fotograf och konstnär. Tidigare museichef på Rackstadmuseet. Hennes omfattande bokutgivning handlar om hur samtidens företeelser och människor bottnar i arv och traditioner, oavsett vilket ämnet är. Tidigare på Votum: Bröderna Erikssons Möbelverkstad - när Taserudsjugend kom till världen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Oskuld? : efter hundra år av kvinnlig rösträtt
  2. +
  3. Alla dessa djäfla qvinnor : berättelsen om de första feministerna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Alla dessa djäfla qvinnor : berättelsen om de f... av Anna Laestadius Larsson (inbunden).

Köp båda 2 för 303 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lena Hellström