Eldsjälar i utmarken (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
265
Utgivningsdatum
2021-06-10
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form)
Dimensioner
257 x 245 x 24 mm
Vikt
1484 g
ISBN
9789189021365
Eldsjälar i utmarken (inbunden)

Eldsjälar i utmarken

Inbunden Svenska, 2021-06-10
269
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
För många framstår kanske fäbodliv som exotiskt eller väldigt gammeldags. Men tänk om det i själva verket är dessa ofta mångsysslande småbrukare som bär framtiden i sina händer?

I denna bok möter vi 2000-talets fäbodbrukare i skogslänet Dalarna. Idogt arbetande småbrukare som sommartid flyttar till skogs med sina djur, ofta till små gråtimrade stugor och fjus utan el och vatten. Kanske är det dessa människor som egentligen lever i världens mitt, som allra mest klarsynt ser vad som håller på att hända med jorden och faktiskt försöker leva därefter?

I alla fall är det människor som vågat välja sin egen väg och följt sina drömmar men samtidigt bär upp en lång tradition och ett hållbart arv. Det är människor som sliter hårt, men ändå ofta uttrycker att de har funnit friheten. Här berättar de om lantraser, mjölkprodukter, fäbodstigar, klimathot, myndighetsbyråkrati, hantverk och mycket annat. De delger sina livsval och drömmar, funderar kring framtiden och gör historiska tillbakablickar.

 

Victoria Törnqvist har tidigare skrivit barnböcker om den busiga fjällkon Tjärna och det lilla lammet Ullstrumpa samt dokumenterat livet på två fäbodar i Dalarna. Hon är utbildad kulturantropolog men arbetar till vardags på högskolebiblioteket i Falun och många somrar har hon arbetat som fäbodkulla. Victoria är även egenföretagare inom kulturbranschen och anordnar bl a vis- och poesiaftnar och konserter med vallmusik. År 2016 blev hon framröstad som läsarnas favorit i Hela Sveriges Stora Landstipendium och år 2020 tilldelades hon Falu kommuns barn- och ungdomskulturpris för att hon med sina böcker om Tjärna sprider kunskap om fäbodlivet och levandegör en viktig del av Faluns och Dalarnas kulturhistoria.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Eldsjälar i utmarken
  2. +
  3. Eldsjälar och deras sällskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Eldsjälar och deras sällskap av Christina Ponton Von Gerber, Elisabet Näsman (inbunden).

Köp båda 2 för 469 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Victoria Törnqvist