Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
137
Utgivningsdatum
2021-06-08
Upplaga
1
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Sjödelius, Johan (form) / Nilsson, Dan (foto)
Dimensioner
248 x 206 x 17 mm
Vikt
736 g
SAB
Pmbbc,Qca
ISBN
9789189021372
Skrädmjöl : det värmländska mjölet (inbunden)

Skrädmjöl : det värmländska mjölet

(4 röster)
Inbunden,  Svenska, 2021-06-08
229
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    95
Visa alla 1 format & utgåvor
Årets Svenska Måltidslitteratur 2021

Bli inspirerad att göra som Selma Lagerlöf gjorde - börja varje ny dag med en skål nyttig skrädmjölsvälling!

Följ med till Sveriges tre kvarnar som mal skrädmjöl: Stöpafors Kvarn, Björkaholm Qvarn och Femtå Qvarn, alla i Värmland så klart.

Att skräda betyder skala, men det är rostningen av havren som ger den typiska smaken och den nötaktiga doften.

Du får i denna bok veta allt som är värt att veta om skrädmjöl - hur det går till när man rostar och mal det, näringsvärde och historia. Möt mjölnare från förr och nu, havreodlare och nävgrötskokerskor, som alla brinner för att bevara det kulturarv som skrädmjölet bär.

Till sist får du naturligtvis del av både gamla och nydanande recept med detta mycket användbara och nyttiga mjöl, då havret och mjölet är naturligt fritt från gluten.

"Den kraftiga pärmen med framsides- och baksidesbilder från olika kvarnar tål att ligga framme både vid bakbordet och på kaffebordet. Skrädmjöl är en inspirerande och faktaspäckad bok för hobbybagaren som är intresserad av mjöl och svenskt kulturarv inom brödbak." - lektör Kristina Rydälv Kåreby i BTJ-häftet nr 16, 2021. 4 av 5.

 

Skrädmjölet har i Sverige idag en alldeles särskild koppling till Värmland och intresset förskrädmjöl har vaknat till liv ordentligt, detta av flera skäl. Ett är t ex att skrädmjöl bygger på havre och som färdig produkt därför har mycket litet eller inget innehåll av gluten.

Skrädmjölet är en produkt som förknippas starkt med Värmland. Kopplingen till historien är stark och finns i många av de värmländska författarnas texter samtidigt som nya produkter på skrädmjöl utvecklas av nya generationer. Det är också så att Sveriges enda skrädmjölsproduktion idag sker i Värmland.

Författaren Margareta Edsgård (1953-2022) arbetade under sitt yrkesliv med att utveckla det värmländska matföretagandet. Hon var i juni 2017 med och bildade den ideella föreningen Värmländskt skrädmjöl för att sedan till EU lämna in en ansökan om skyddad geografisk beteckning (SGB) i syfte att kvalitetssäkra det värmländska skrädmjölet.
Denna ansökan beviljades 2021 och därmed har skrädmjölet fått ett erkännande om att ha särskilda kvaliteter och egenskaper som till största del är kopplade till den geografiska plats där det tillverkas.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Skrädmjöl : det värmländska mjölet
  2. +
  3. Den goda maten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den goda maten av Henrik Ennart, Charlotte Fredriksson (kartonnage).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »