Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
184
Utgivningsdatum
2021-06-15
Upplaga
2
Förlag
Votum & Gullers Förlag
Medarbetare
Karlberg, Moa (foto)
Dimensioner
235 x 180 x 22 mm
Vikt
700 g
SAB
Nc.08
ISBN
9789189021396

Stuglandet : en guide till fria övernattningar

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2021-06-15
219
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
UPPDATERAD UTGÅVA

En guidebok till en klimatsmart och billig turism!

Vem som helst kan övernatta i Sveriges fantastiska natur. Runt om i Sverige står öppna stugor, där vem som helst kan rulla ut sovsäcken. Det kan vara gamla flottarkojor eller nybyggda timrade stugor. Den gemensamma nämnaren är att alla är gratis och inte kan bokas i förväg.

Stugorna ger alla som vill en chans att komma nära naturen, utan att punga ut med tusenlappar på utrustning eller boende. Ofta räcker det med en regnjacka, en lokalbussbiljett, en sovsäck och en matlåda för att få tillgång till en mysig, vedeldad stuga långt från stadens stress.

Boken är en guidebok i reportageform, som med text och bild inspirerar läsaren till en klimatsmart och billig turism. Alla ska kunna uppleva vad de läser om, oavsett inkomst. Ofta går det att ta sig till stugorna med buss kombinerat med en kortare promenad eller ett par timmars vandring, i andra fall krävs bil. Alla stugor är olika. De förvaltas av länsstyrelser, kommuner eller hembygdsföreningar.

Moa Karlberg och Kjell Vowles har kartlagt Sveriges öppna övernattningsstugor. Detta är första gången de sammanställs i en och samma bok. Förutom de längre reportagen guidas vi till över 200 stugor med grundläggande fakta om var de ligger och hur du tar dig dit.

Det rör sig om ett brett utbud från gamla soldattorp till nybyggda stugor I boken har Kjell Vowles också gjort flera inspirerande och välskrivna reportage om stugövernattningar, bland annat i Ångermanländska Skuleskogen och om övernattning i Värmländska fiskarstugor på öar i Vänern. Fotografen Moa Karlbergs vackra bilder ackompanjerar texten fint. lektör Pia Holmström i BTJ-häftet nr 15, 2021.

Kjell Vowles (född 1982) är frilansjournalist och skribent. Han är redaktör för Klimatmagasinet Effekt och har skrivit för tidningar som Filter, Fokus, DN kultur, Upsala Nya Tidning och Re:public. Han har också jobbat som reporter på Dagens Samhälle och Arbetarbladet och som redaktör på ETC. Han tycker att den största personliga uppoffringen han själv har gjort med tanke på klimatkrisen är att sluta flyga, trots att han älskar att resa. Därför brukar han tillbringa flera veckor i tält eller andra enkla boningar runt om i Sverige varje år. Genom boken Stuglandet vill han uppmuntra till ett klimatvänligt resande som för människor samman i stugor där de träffas under samma premisser, oavsett ekonomiska villkor.

Moa Karlberg (född 1984) är frilansfotograf med kunder som The New York Times, Die Zeit, Tidningen Vi och Vagabond, samt ett flertal andra magasin, förlag och organisationer. Hon var tidigare bildredaktör för det dokumentära magasinet Re:public. Förutom dagliga uppdrag ägnar hon sig åt personliga fotoprojekt. Klimat och miljö är ämnen hon vill jobba mer med, gärna i kombination med sitt eget friluftsintresse. Det hon är bäst på är att dokumentera människors samspel i olika situationer. För detta har hon vunnit ett flertal priser, bland annat i den prestigefyllda tävlingen Årets bild.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stuglandet : en guide till fria övernattningar
 2. +
 3. M Vägatlas Sverige 2024

De som köpt den här boken har ofta också köpt M Vägatlas Sverige 2024 (häftad).

Köp båda 2 för 498 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Stuglandet : en guide till fria övernattningar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Nice to see information of the fria övernattningar
  Masatoshi Arai, 31 januari 2022

  Nice to see the information of the "fria övernattningar" in Sweden.
  It helps me to enjoy hiking and staying there.
  But if I can say something, it was better to have more information at the southern part of Sweden.
  Any how I enjoy the book. I like it.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Upphettning : demokratin i klimatkrisens tid

  Daniel Lindvall, Kjell Vowles, Martin Hultman

  Vi står inför en existentiell utmaning med förändrade villkor för allt liv på jorden. Samtidigt genomgår den moderna demokratin sin värsta kris sedan andra världskriget. Är hotet mot demokratin och den globala upphettningen två kriser som går ihop...

 • Ser dig se mig

  Moa Karlberg

  Det har blivit svårare att jobba som fotograf. I vårt allt bredare mediesamhälle kan en bild utnyttjas på så många olika sätt. Människor känner sig hotade och säger ofta nej. Man värnar sin personliga integritet, lika mycket som staten värnar den ...