Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
149
Utgivningsdatum
2022-09-23
Upplaga
1
Förlag
Votum Förlag
Medarbetare
Lundin, Susanne (förf.) / Nordlund, Christer (förf.) / Widmalm, Sven (förf.) / Pagin, Peter (förf.) / Söderbergh Widding, Astrid (förf.) / Jarrick, Arne (red.) / Cavalli Björkman, Görel (red.) / Lidén, Kerstin (red.) / Kollberg, Per (form)
Dimensioner
218 x 152 x 18 mm
Vikt
452 g
SAB
Hc.04
ISBN
9789189021693

Människan i centrum : nio röster om humaniora

Inbunden,  Svenska, 2022-09-23
132
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Denna antologi är en samling essäer om nio humanistiska discipliner. De är författade av ledamöter i Kungliga Vetenskapsakademiens tionde klass. Bidragen grundar sig på en serie föredrag där företrädarna ombetts att svara på vissa grundläggande frågor om verksamhet, metoder och resultat inom respektive disciplin. Författarna har också ombetts beskriva hur de ser på den egna disciplinens relation till humanvetenskapen som helhet.

Är det adekvat att betrakta sitt ämne som just humanistiskt och vad menar man i så fall med humaniora eller humanvetenskap?

Som all annan vetenskaplig forskning innefattar humanvetenskapen ett vitt spektrum av kunskapsområden, som ibland visar mycket liten släktskap med varandra. Till exempel är avståndet stort mellan lingvistens analyser av textsamlingar och arkeologens kemiska analyser av materiella lämningar från det längesedan förflutna. Avståndet till trots har de humanistiska disciplinerna något särpräglat gemensamt. De har alla med mänsklig verksamhet och mänskligt tänkande att göra.

SKRIBENTER:

Görel Cavalli-Björkman, Konstvetenskap

Östen Dahl, Lingvistik

Peter Gärdenfors, Kognitionsvetenskap

Arne Jarrick, Historia

Kerstin Lidén, Arkeologi

Susanne Lundin, Etnologi

Christer Nordlund och Sven Widmalm, Idé- och lärdomshistoria

Peter Pagin, Filosofi

Astrid Söderbergh Widding, Filmvetenskap
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Människan i centrum : nio röster om humaniora
  2. +
  3. Tiden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tiden av Kim Salomon, Anders Ekström, Johan Fornäs, Bengt Gustafsson, Karin Gustavsson (inbunden).

Köp båda 2 för 390 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »