Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
187
Utgivningsdatum
2022-11-01
Upplaga
1
Förlag
Votum Förlag
Medarbetare
Näslund, Maria (red.) / Sjödelius, Johan (form) / Miller, David (foto)
Dimensioner
279 x 225 x 24 mm
Vikt
1017 g
SAB
Kt
ISBN
9789189021723

Det var inte längesen

Inbunden,  Svenska, 2022-11-01
240
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  99
Visa alla 1 format & utgåvor


Människorna på den svenska landsbygden under 1900-talets första hälft har mycket att lära oss idag. Det var en tid då emigrationen stannat av på grund av första världskriget men flykten från landsbygden inletts. Ransonering och självhushåll var en självklarhet och den kunskap som satt i ryggmärgen då, håller dagens människor på att återupptäcka: att ta tillvara, återbruka och vara rädd om det man har.

År 1914 anlände författarens mormor Hanna Elisabeth till Frinnaryds socken på Småländska höglandet. Hon var född 1884, samma år som den första motionen om kvinnlig rösträtt lades fram i riksdagen, men rösträtt hade hon ännu inte fått. Hennes tid på släktgården Isaryd sammanfaller med en period av stora omvälvningar, en historiskt viktig tid som tycks ha fallit i glömska i det allmänna medvetandet - trots att det inte är så länge sedan.

Det var inte längesen är en bok om de som brukat jorden före oss. De strävsamma som, när jordbruket mekaniserats och tågen inte längre stannade vid stationen, såg sina barn flytta till stan för att söka arbete. En tid att uppmärksamma, nu när flyttlassen börjat gå i motsatt riktning.

Catarina och David Miller blåser vi liv i den spännande period då de flesta av dagens drömhus byggdes och kan berätta hur livet gestaltade sig för människorna på den svenska landsbygden under tidigt 1900-tal. Med hjälp av dokument, gulnade tidningsklipp, brev och fotoalbum växer en underhållande släkt- och bygdehistoria fram, en berättelse som berör - och som lär oss något om en tid för inte särskilt längesen.

Reportageteamet Catharina & David Miller delar sin tid mellan Sverige och England. Catharina har en bakgrund som lärare, kulturjournalist och översättare medan David ansvarat för miljö och planering i County Durham i nordöstra England.

Tidigare på Votum: På spaning efter kända författare : Brittiska öarna & Norden och Tapetglädje - På väggarna förr och nu
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det var inte längesen
 2. +
 3. Den dolda alliansen : Sveriges hemliga Natoförbindelser

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den dolda alliansen : Sveriges hemliga Natoförb... av Mikael Holmström (storpocket).

Köp båda 2 för 360 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Catharina Miller

 • På spaning efter kända författare : Brittiska öarna & Norden

  Catharina Miller, David Miller

  Följ med på spaning efter berömda författare!   Nu är det dags att damma av de gamla klassikerna eller kanske att lära känna dem och författarna bakom. Catharina & David Miller är upptäcktsresande i litteraturens värld när de tillsammans ...

 • Tapetglädje : på väggarna förr och nu

  Catharina Miller

  Tänk på väggarna först, för det är de som förvandlar ett hus till ett hem , sa den store William Morris. Ja, det sitter i väggarna, men också på väggarna och det är dags för dessa att få spela huvudrollen. Vad har de varit med om under sin livstid...