Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
201
Utgivningsdatum
2023-03-27
Upplaga
1
Förlag
Votum Förlag
Medarbetare
Kollberg, Per (form)
Dimensioner
246 x 293 x 19 mm
Vikt
1254 g
SAB
Nsaa
ISBN
9789189021808
Grönland : resa i människornas land (inbunden)

Grönland : resa i människornas land

Inbunden,  Svenska, 2023-03-27
267
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
  • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
    95
Visa alla 1 format & utgåvor
"Boken karaktäriseras till stor del av fina och ibland poetiska ögonblicksbilder. [...] Samtidigt har författarna en problematiserande och övergripande blick.[...] Mats Andréasson och Peter Örn reflekterar motiverat över att de som skrivande besökare ingår i en kolonial tradition, men lyckas undvika att beskriva befolkningens levnadssätt som exotiskt. Det gör dock inte att de väjer för att diskutera allvarliga problem" Henrik Wiktor, BTJ-häftet nr 7, 2023. Betyg: 4 av 5.

"Mats Andréasson och Peter Örn har gett oss boken om ett område på planeten som nu nästan varje vecka tar plats i forskarnas och medias klimatlarm. Men vars historia, människor, natur och kultur de flesta av oss inte vet särskilt mycket om. Nu kan den bristen avhjälpas!" Stefan Edman, Tidskriften Pilgrim nr 4/2023

"Örn berättar med stor respekt och kärlek om sitt Grönland. Med samma ömhet fotograferar Andreasson fiske och jakt, samhällen och människor. [...] Tack Mats Andreasson och Peter Örn för en vacker och viktig bok!" Ann Mellblom, Min Husbil i Sverige.

Grönland - världens största ö. På en yta fem gånger så stor som Sverige lever 57 000 invånare.

En gång kom människor hit på jakt efter mat och möjligheter att bo. För att överleva måste de lära sig att leva i Arktisvinterns extrema kyla och mörker. De skapade sin egen kultur av berättelser, legender och religiösa myter. Och de döpte landet till Kalaallit Nunaat - människornas land . Om det landet vill boken berätta.

I ord och bild berättar författarna om det väldiga Grönland - ett väglöst land där människor ofta reser med hundsläde mellan byarna på vintern och med båt och kajak på sommaren. I en litterär reseskildring tas läsaren med till olika delar av Grönland och får ta del av personliga berättelser om vardagen. Skildringen av Grönland är en ofrånkomlig berättelse om människans nödvändiga anpassning till naturens växlingar och vädrets nyckfullhet och klimatets långsiktiga förändring.

Mats Andréasson har i sin profession lång erfarenhet av vatten och miljöfrågor. Naturens rikedom att skapa andrum har alltid lockat oavsett om det gäller att färdas på den grönländska havsisen eller i det fantastiska svenska naturlandskapet. Mats har bland annat skrivit böckerna Vid rinnande vatten och Värt en omväg.

Peter Örn har tidigare arbetat med ledarskap i organisationer som präglas av arbetet för solidaritet och respekt för människors lika värde. Peter har bland annat skrivit böckerna Ledare och Prostatacancer - en bok om hopp.

Mats och Peter har tidigare skrivit boken Den ljusnande framtid tillsammans, utgiven på Votum Förlag, om hållbar utveckling med respekt för människans och naturens gränser.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Grönland : resa i människornas land
  2. +
  3. Den lodande människan : havet, djupet och nyfikenheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den lodande människan : havet, djupet och nyfik... av Patrik Svensson (inbunden).

Köp båda 2 för 366 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna