Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
249
Utgivningsdatum
2023-06-19
Upplaga
1
Förlag
Votum Förlag
Medarbetare
Johansson, Magnus (form) / Kollberg, Per (form)
Dimensioner
25 x 269 x 245 mm
Vikt
1400 g
SAB
Ncbaz Finjasjön
ISBN
9789189021884

Finjasjön

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2023-06-19
299
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  99
Visa alla 1 format & utgåvor
Följ med på en tur runt Finjasjön!

Det finns vandringsleder runt hela sjön som man kan gå, och på flera ställen utkiksposter där man kan studera fågellivet eller bara njuta av utsikten. Men gå inte för fort, stanna upp och titta ner för det finns minst lika mycket smått som stort att upptäcka - till exempel det unika djurlivet som man lätt kan komma nära. Boken ger en översikt över de naturvärden och det liv som florerar runt sjön.

Att vandra runt Finjasjön är också att ta en promenad genom det förflutna. Hovdalaområdet vid Finjasjön har en lång historia. Belägen i nordöstra Skåne är det en av Sveriges äldsta sjöar, och sjön har flera gånger spelat en stor och avgörande roll i Sveriges historia. Redan på stenåldern, när inlandsisen drog sig tillbaka, hittade de första människorna hit.

Vid Finjasjöns södra strand ligger Hovdala slott. När Sverige och Danmark slogs om kontrollen av Skåne låg slottet mitt i händelsernas centrum. Befolkningen fick lida svårt; när herremännen slogs om makten och kontrollen över området brändes gårdar och odlingsmark förstördes. När stambanan nådde Hässleholm i slutet på 1800-talet förändrades samhället i grunden. Industrialiseringen tog fart och befolkningen växte kraftigt. För att få mer odlingsmark sänktes sjön med nästan tre meter i två omgångar, något som gett konsekvenser in i modern tid med översvämningar och algblomningar.

Många engagerar sig nu för att återställa balansen och bevara de unika miljöerna runt sjön. Nya våtmarker och naturreservat har skapats så framtida generationer kan vandra genom historien och se livet utvecklas.

Magnus Johansson började som fotograf på Norra Skånes lokalredaktion i Tyringe redan som 13-åring. Han har jobbat för de flesta större tidningarna i Sverige som Aftonbladet, DN och Expressen, och även frilansat åt internationella media; LA-Times, New York Times, El Mundo och Der Spiegel. I slutet på 90-talet hamnade han i Stockholm och dåvarande Pressens Bild och därefter flyttade han till Betlehem i Palestina för att jobba åt den brittiska nyhetsbyrån Reuters, med hela mellanöstern som arbetsfält.

Hans bilder har varit med på utställningar runt om i Europa och Sverige. De har publicerats i tidskrifter som Camera Natura och i ett flertal böcker.

Nu kommer hans första egna bok där han vill visa på livet runt sjön där han bor. Bilderna är tagna under åtskilliga timmars promenader och utflykter runt sjön och närområdet.

"Ett kapitel om årstiderna kring sjön tar vid och även om allt i boken åtföljs av helt fantastiska foton på både djur och natur excellerar dennadel i bildprakt, såsom nektarsugande insekter och fågelungar i närbild; fotokonsten är imponerande överlagmed sina många makroperspektiv."

Lektör Maria Tullgren Pearman, recension i BTJ-häftet nr 14, 2023. Betyg: 5/5
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Finjasjön
 2. +
 3. Störst är kärleken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Störst är kärleken av Katrine Wessel (inbunden).

Köp båda 2 för 527 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Finjasjön. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mycket intressant historia runt Finjasjön
  Stefan Nilsson, 7 november 2023

  Mycket intressanta berättelser om både Finjasjön och dess betydelse långt tillbaka i tiden. I boken finns det också berättelser om platser i Snapphanebygden och betydelsen av olika historiska händelser som påverkat människor som bott och bor här idag. Den här historian hade varit intressant om vi fått under skolåren i Hässleholm. Otroligt vackra bilder från området och dess djurliv. Kan verkligen rekommendera boken om du har intresse i Hässleholm och dess närhet.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Magnus Johansson