Vägen Till Jämlikhet (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Atlas Akademi
Antal sidor
329
Utgivningsdatum
1999-01-01
Upplaga
1
Förlag
Atlas bokförlag
Medarbetare
Falk, Gunnar (form)
Dimensioner
220 x 140 x 15 mm
Vikt
450 g
SAB
Oha-c,Ohja-c,Oha
ISBN
9789189044340
Vägen Till Jämlikhet (häftad)

Vägen Till Jämlikhet

en analys av den svenska arbetarrörelsens syn på effektivitet och emancipation i arbetslivet

Häftad,  Svenska, 1999-01-01
159
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den svenska arbetarrörelsens syn på arbete och jämlikhet är kluven. Den dominerande idétraditionen ser arbetets värde i termer av att producera effektivt och sedan fördela så rättvist som möjligt.
Men en annan - emancipatorisk - idétradition utgår från synen att människan förverkligar sig själv i arbetet.
Finns det strukturella och ideologiska hinder även inom arbetarrörelsen so gjort det svårt att förverkliga de emancipatoriska strävandena?
Margareta Ouduis bok Vägen till jämlikhet är en analys av arbetarrörelsens strategier för arbete och inflytande under de perioder då den emancipatoriska idétraditionen gjort sig gällande, på 20-talet, 40-talet och från 1960-talet och framåt.
I boken undersöks vilket genomslag dessa föreställningar har haft i det fackliga arbetet utifrån exemplet Träindustriarbetarförbundet och Trä avdelning 14 i Borås.
Margareta Oudhuis visar att produktivitetsperspektivet dominerat även under de perioder då inflytandefrågorna stått på dagordningen. Den fackliga organisationens traditionella utformning utgör ett hinder för möjligheten att göra arbetet till en arena för frigörelse.

Margareta Oudhuis är verksam vid sociologiska institutionen, Göteborgs universitet och vid Högskolan i Borås. Vägen till jämlikhet är hennes doktorsavhandling.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vägen Till Jämlikhet
  2. +
  3. Ord och handling : ett liv i diplomatins tjänst

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ord och handling : ett liv i diplomatins tjänst av Jan Eliasson (inbunden).

Köp båda 2 för 258 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Margareta Oudhuis

Övrig information

Den svenska arbetarrörelsens syn på arbete och jämlikhet är kluven. Den dominerande idétraditionen ser arbetets värde i termer av att producera effektivt och sedan fördela så rättvist som möjligt. Men en annan emancipatorisk idétradition utgår från synen att människan förverkligar sig själv i arbetet.
Finns det strukturella och ideologiska hinder även inom arbetarrörelsen so gjort det svårt att förverkliga de emancipatoriska strävandena? Margareta Ouduis bok Vägen till jämlikhet är en analys av arbetarrörelsens strategier för arbete och inflytande under de perioder då den emancipatoriska idétraditionen gjort sig gällande, på 20-talet, 40-talet och från 1960-talet och framåt. I boken undersöks vilket genomslag dessa föreställningar har haft i det fackliga arbetet utifrån exemplet Träindustriarbetarförbundet och Trä avdelning 14 i Borås. Margareta Oudhuis visar att produktivitetsperspektivet dominerat även under de perioder då inflytandefrågorna stått på dagordningen. Den fackliga organisationens traditionella utformning utgör ett hinder för möjligheten att göra arbetet till en arena för frigörelse.