Längtan efter mening (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
170
Utgivningsdatum
1999-01-01
Upplaga
01
Förlag
Bokförlaget Atlas
Medarbetare
Falk, Gunnar (form)
Dimensioner
225 x 150 x 10 mm
Vikt
285 g
SAB
Occ.09,Dgoc,Ocg
ISBN
9789189044500
Längtan efter mening (häftad)

Längtan efter mening

vänsterns etik och den nykonservativa utmaningen

Häftad Svenska, 1999-01-01
129
  • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
I ekonomismens kölvatten har ett värdetomrum uppstått. Politiken tycks vara utan svar om framtiden, om hur det goda samhället ska skapas. Ropen efter etik och moral eller efter starka ledare, liksom rädslan för det nya och främmande, bör ses mot bakgrund av detta. När det politiska samtalet tystas av kamrerssjälar som värnar utgiftstak snarare än politiska idéer växer längtan efter djupare värden. Även kristdemokratins framgångar under 90-talet bör ses mot denna bakgrund. I den här boken gör Helle Klein en kritisk granskning av Alf Svensson och den svenska kristdemokratin. Men hon går också vidare och uppmanar vänstern att lägga sig i värdesamtalet och bli en motkraft till både ekonomismen och värdekonservatismen.
Ett ledande tema är att bristen på etik i dagens samhälle är en brist på demokrati. Det är i den medborgerliga dialogen som en levande etik kan formuleras. Därför är det avgörande att skapa mötesplatser att bereda rum för värdesamtalet. Delaktighet och kommunikation, inte underordning, föder moraliska ställningstaganden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Längtan efter mening
  2. +
  3. Som dig själv : En inledning i etik

De som köpt den här boken har ofta också köpt Som dig själv : En inledning i etik av Sven Andersen (häftad).

Köp båda 2 för 341 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Helle Klein

  • Folkbildningens 90-tal

    Helle Klein

    Folkbildningens 90-tal - en tid med digitalisering, medialisering, ekonomisk kris och globalisering. Mitt i detta årtionde finns ABF med hundratusentals cirklar, föreläsningar och utbildningar. Som ger sig in i kulturdebatten och ser som sin uppgi...

Övrig information

I ekonomismens kölvatten har ett värdetomrum uppstått. Politiken tycks vara utan svar om framtiden, om hur det goda samhället ska skapas. Ropen efter etik och moral eller efter starka ledare, liksom rädslan för det nya främmande, bör ses mot bakgrund av detta. När det politiska samtalet tystas av kamrerssjälar som värnar utgiftstak snarare än politiska idéer växer längtan efter djupare vatten. Även kristdemokratins framgångar under 90-talet bör ses mot denna bakgrund. I den här boken gör Helle Klein en kritisk granskning av Alf Svensson och den svenska kristdemokratin. Men hon går också vidare och uppmanar vänstern att lägga sig i värdesamtalet och bli en motkraft till både ekonomismen och värdekonservatismen. Ett ledande tema är att bristen på etik i dagens samhälle är en brist på demokrati. Det är i den medborgerliga dialogen som en levande etik kan formuleras. Därför är det avgörande att skapa mötesplatser att bereda rum för värdesamtalet. Delaktighet och kommunikation, inte underordning, föder moraliska ställningstaganden. "Jag önskar att det bortom nymoralismen och ekonomismen finns en humanistisk socialdemokrati som drivs av solidaritetens och folkrörelsedemokratins ethos", skriver Helle Klein, som avslutar boken med att låta Amos, Jakob och David i Gamla testamentet utgöra ledstjärnor för arbetarrörelsen in i 2000-talet.