Så Ung? Och Så Duktig! : 10 Berättelser Om Att Räcka Till (kartonnage)
Format
Kartonnage
Språk
Svenska
Antal sidor
249
Utgivningsdatum
2002-01-01
Upplaga
1
Förlag
Atlas bokförlag
Medarbetare
Lindeberg, Eva (form)
Illustrationer
ill.
Dimensioner
190 x 165 x 25 mm
Vikt
450 g
SAB
Dokb,Ohja-c,Ls-c
ISBN
9789189044906

Så Ung? Och Så Duktig! : 10 Berättelser Om Att Räcka Till

Kartonnage,  Svenska, 2002-01-01

Slutsåld

Så ung och så duktig handlar om unga kvinnor i karriären som bränner ut sig, och som genom att hela tiden anstränga sig att vara duktiga arbetar alldeles för mycket.

Boken innehåller såväl fakta, råd och tips som tio intervjuer med kända och okända kvinnor som talar om utbrändhet. Bland dem ingår bland andra Gudrun Schyman, Alice Bah och Alexandra Pascalidou.

Katarina Piertzak är radiojournalist på livsåskådnings-redaktionen och i P4 på Efter tolv. Det var efter en egen sjukskrivning för utbrändhet som hon började intressera sig för ämnet, och hon har bland annat gjort en radioserie på samma tema.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Recensioner i media

Vad är det som får oss att alltid vilja vara bäst, smartast och snyggast, helst allt samtidigt? Varför är det så viktigt att lyckas, att bli någon och att ständigt få bekräftelse? Och varför är just unga kvinnor överrepresenterade i statistiken om utbrändhet och stress?
Kring dessa frågor skriver journalisten Katarina Pietrzak en text som både engagerar, intresserar och upprör. Så Ung? Och Så Duktig! är en intelligent och oavlåtligt fascinerande analys av vår tids stora problem. Texten är alltid exakt och träffande, och blir aldrig flummig eller tramsig.
Här blandas intervjuer med kända och okända kvinnor med Pietrzaks egna erfarenheter samt diskussioner med stressforskare, terapeuter och psykologer. Tillsammans bildar de ett skrämmande men inte desto mindre aktuellt och viktigt dokument. Extra värdefullt är också att Pietrzak själv varit med om allt det boken handlar om. Det ger henne en unik insikt och hennes modiga självutlämnande bör kunna hjälpa många. Pietrzak är den kloka storasyster man önskat sig, någon som kan ge råd och som kommer med konstruktiva idéer om hur man bäst handskas med de övermäktiga krav som samhället, men också man själv, ställer.

Övrig information

"Jag har alltid ivrigt påhejad av min omgivning betraktat mig själv som duktig. Inte bara resultatorienterad utan duktig i meningen plikttrogen, lojal, empatisk, en sån som ska ställa upp, som borde bry sig om andra människor, som lyssnar och finns till hands. Mig kan man lita på. Jag tycker att man ska ställa upp. Jag tycker att jag ska hjälpa till. Ganska mycket. Eller rättare sagt, alltid. Och jag åstadkommer mycket, jag gör bra saker, jag är glad att jag vill stötta andra och att jag har en stark drivkraft. Den värdesätter jag högst av alla mina egenskaper. Men den har också ett pris, ett ganska högt pris." Så skriver Katarina Pietrzak, journalist med egen erfarenhet av att arbeta till dess att kroppen säger ifrån och sjukskrivningen är enda utvägen - något som fått henne att reflektera över och försöka ta reda på varför "görandet" och prestationen blivit så viktiga inslag i livet. Författaren har intervjuat tio mycket olika kvinnor som alla har det gemensamt att de upplevt hur orken och viljan att prestera inte riktigt går ihop. Intervjuerna varvas med råd och tankar från forskare och terapeuter. Det här är en bok som lär ut hur man sätter gränser för sitt engagemang - innan det är för sent.

I boken möter du: Alice Bah, Lisa Nilsson, Alexandra Pascalidou, Maria Bergström, Anna-Lena Brundin, Annika Sundelönn, Elina Wetterud, Yvonne Ruwaida, Helen Wellton och Gudrun Schyman (allihop, kända som okända).

"De tio kvinnornas berättelser är gripande och utlämnande, och visar hur lätt det är att fastna i ekorrhjulet och hur svårt det är at ta sig ur det." - Västerviks-tidningen

"Så ung? Och så duktig! är en intelligent och fascinerande analys av vår tids stora problem. Texten är alltid exakt och träffande, och blir aldrig flummig och tramsig. /.../ Pietrzak är den kloka storasystern man önskat sig..." - Bokus.com

"Katarina Pietrzaks bok kan ses som en väckarklocka för oss som alltid springer och som har svårt att säga nej." - Örnsköldsviks Allehanda

" För övrigt tycker jag att denna bok bör stoppas i handen på varenda duktig flicka som finns i närheten, samt deras chefer (som borde se till att stoppa dem i tid)." - Nerikes Allehanda