Våra svenska matvanor är alltid i rörelse. Den globala utvecklingen, om än för tillfället bromsad, gäller både införsel av spännande råvaror från världens alla hörn, och det faktum att många av oss rest och upplevt nya matkulturer, som vi tagit till oss. Vi får influenser från all världens kulturer, såväl religiösa som kulinariska. Även om eko-vågen är i avmattande är vegotrenden desto mer påtaglig. Hälften av all fisk vi äter är idag odlad och utvecklingen fortsätter nu på landbacken. Samtidigt minskar köttkonsumtionen något, medan vegetariska "köttalternativ" tillkommer. Den så kallade medelhavsliknande kosten vi upplevt vid våra resor söderut kan idag skapas även av svenska råvaror. Rapsoljans sammansättning är nästan identisk med olivoljans. Vi dricker mindre alkohol; glädjande är att detta särskilt gäller ungdomen. Men viktproblemen tilltar och därmed dess hälsovådliga konsekvenser, så den gastronomiska utmaningen blir att njuta av den nya maten men ändå må bra.
Detta är vad som behandlas i 2021 års upplaga av Gastronomisk kalender, därtill som alltid finns en presentation och intervju med Årets kock och andra gastronomiska pristagare.
Redaktörer för årets kalender är Charlotte Birnbaum, konsthistoriker och matkonnässör, professor emeritus Stephan Rössner, expert på frågor om kost, motion, livsstil och hälsa samt Karsten Thurfjell, välkänd kulturjournalist på Sveriges Radio och matskribent.
Visa hela texten
Passar bra ihop
+
De som köpt den här boken har ofta också köpt
Smak
av Jennie Walldén
(inbunden).