Lars Johan Hierta och hans tid : då demokratins dörrar öppnades (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
719
Utgivningsdatum
2021-03-15
Förlag
Carlsson
Dimensioner
245 x 175 x 48 mm
Vikt
1586 g
SAB
Lz Hierta, Lars Johan
ISBN
9789189063495
Lars Johan Hierta och hans tid : då demokratins dörrar öppnades (inbunden)

Lars Johan Hierta och hans tid : då demokratins dörrar öppnades

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2021-03-15
390
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
Då demokratins dörrar öppnades

Lars Johan Hierta var en ovanligt verksam person under ett halvt sekel av 1800-talet. De flesta känner honom som orädd publicist och ägare av Aftonbladet. Tidningen utmanade regelbundet den offentliga makten, men utkom ständigt under delvis nytt namn. Ändå tillhörde Hierta själv i högsta grad maktsfären: han satt i mer än fyrtio år i riksdagen; han startade en rad företag inom olika branscher; han blev bokförläggare; han umgicks med författare som Carl Jonas Love Almqvist som han i det längsta höll under armarna; Jenny Lind och många andra umgicks i hans hem. Hierta stred för såväl kvinnans som barnens rättigheter. Han pläderade för agans avskaffande, för frihandel och för humanare fångvård.

I riksdagen satt Hierta först i adelns gynnade stånd, men sedan för borgarståndet. I flera decennier arbetade han outtröttligt för en folkvald riksdag, var en mycket flitig motionsskrivare och debattör, retade gallfeber på de konservativt förstockade men hade vänner och uppbackare på andra håll i riksdagen.

I denna rika volym, både bild- och textmässigt, möter läsaren Lars Johan Hierta och hans tid från parkett. Här finns en puls med ett brett spektrum av liv och rörelse från den tidens verklighet.

Gösta Arvidsson är författare och bosatt i Sollentuna och Fårösund. Han har bland annat en rad kulturhistoriska, konst och konsthantverksböcker bakom sig, senast tre volymer om klassiska Stockholmskrogar: "Vi ses på Baren", "Vi ses på Stopet" och "Vi ses på Freden". Arvidssons specialitet är att söka material i arkiv, bibliotek, äldre brevsamlingar, minnesanteckningar, manus, riksdagsprotokoll, artiklar vilket ofta leder till att han finner nytt material, nya svar och med detta också avlivar "gamla sanningar".

________________________________________________________________________________________________________

"En detaljerad och färgstark skildring av det svenska samhälle som Hierta (18011872) levde och verkade i och förändrade i grunden."
Mattias Svensson, Svenska Dagbladet

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Lars Johan Hierta och hans tid : då demokratins dörrar öppnades
  2. +
  3. Ut ur min kropp

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ut ur min kropp av Sara Meidell (inbunden).

Köp båda 2 för 609 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gösta Arvidsson