Quintilianus retorik : att skapa den fulländade talaren och den goda männ (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
263
Utgivningsdatum
2021-03-30
Förlag
Carlsson
Dimensioner
218 x 140 x 20 mm
Vikt
472 g
SAB
F.063
ISBN
9789189063549
Quintilianus retorik : att skapa den fulländade talaren och den goda männ (inbunden)

Quintilianus retorik : att skapa den fulländade talaren och den goda männ

Inbunden Svenska, 2021-03-30
280
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Att skapa den fulländade talaren och den goda människan

Quintilianus är tillsammans med Cicero och Aristoteles de viktigaste personerna i retorikens historia. Quintilianus levde och verkade i Rom under det första århundradet efter Kristus. Ursprungligen advokat, fick han av kejsaren uppdraget att leda en retorikskola. Vid slutet av sitt liv skrev han ner sina tankar om retorikundervisningen i tolv böcker med titeln Institutio Oratoria.

Quintilianus retorik är ett pionjärarbete. Tidigare har inte någon bok funnits på svenska som introducerar hela Quintilianus verk. Retorikern Hans Gunnarson gör en läsning av böckerna samtidigt som han söker efter paralleller till vår egen tid. Det är märkligt hur väl vi känner igen oss i Quintilianus livsvisdom fast det gått 2 000 år sedan verket skrevs. Inte bara retoriken är aktuell utan också tankarna om barnuppfostran och pedagogik. Ingen annan författare från antiken går så noga igenom hur man uppfostrar de små barnen. Med sin respekt för barnets inneboende kreativitet och kritiken av barnaga är Quintilianus långt före sin tid. Moralen är grundläggande för honom. Han skiljer sig även från andra stora retoriker genom att så starkt betona att talaren, för att lyckas, måste vara en god människa, vir bonus. En tänkvärd aspekt inte minst idag när lögner och fake news florerar.

Hans Gunnarson är retoriker. Han har skrivit flera läroböcker i retorik och i många år arbetat som retoriklärare och föreläsare. Hans första bok Vältalaren gavs ut 1996 och har sedan tryckts i många upplagor. Boken Talskrivarna om retoriken i politiken kom 2017 på Carlsson Bokförlag. Under åren har Gunnarson medverkat i tidningar, radio och tv. Den klassiska retoriken har alltid varit hans bas och romaren Quintilianus har länge varit en följeslagare och inspiratör.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Quintilianus retorik : att skapa den fulländade talaren och den goda männ
 2. +
 3. Rivstart A1+A2 Övningsbok, andra upplagan

De som köpt den här boken har ofta också köpt Rivstart A1+A2 Övningsbok, andra upplagan av Paula Levy Scherrer, Karl Lindemalm (häftad).

Köp båda 2 för 589 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Hans Gunnarson

 • Lärarens retorik : om tal och samtal i läraryrket

  Hans Gunnarson

  Lärarens retorik - om tal och samtal i läraryrket behandlar retorikens teori och erbjuder konkreta retoriska verktyg som kan användas i klassrummet för att utveckla såväl din egen som dina elevers förmåga att kommunicera. Boken tar också upp hur d...

 • Talskrivarna : om retoriken i politiken

  Hans Gunnarson, Staffan Thulin

  Om retoriken i politiken Talskrivarna är något av ett förstlingsverk i Sverige. För på svenska finns tidigare i stort sett ingenting sammanhållet skrivet om inhemska talskrivare till framträdande politiker. I USA är det annorlunda och har varit så...