Vi som inte var med i kriget : om Sverige, Norden, Europa och coronan (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
278
Utgivningsdatum
2021-02-24
Förlag
Carlsson
Dimensioner
210 x 152 x 23 mm
Vikt
474 g
SAB
Obn
ISBN
9789189063617
Vi som inte var med i kriget : om Sverige, Norden, Europa och coronan (häftad)

Vi som inte var med i kriget : om Sverige, Norden, Europa och coronan

(1 röst)
Häftad Svenska, 2021-02-24
305
Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
Gratis frakt inom Sverige över 159 kr för privatpersoner.
Om Sverige, Norden, Europa & Coronan

"Varför hävdar grannarna i Skandinavien och runt Östersjön så ofta i offentligheten att svenskar skulle vara så ängsligt politiskt korrekta eller naiva eller extrema och att de anser sig veta bättre än andra?"

Det frågar sig Bengt Lindroth inledningsvis i denna bok efter att i decennier ha bevakat våra grannländers politik och kultur. Inte minst genom att utöver debatter, relationer och utspel också följa skönlitteraturen och filmen.

Han undersöker varför åsiktsklimatet i svensk och nordisk verklighet polariserats så under 2000-talet och offentligheten blivit så grälsjuk. Vad beror det på att vi i detta nordliga hörn av Europa har så svårt att uppträda någorlunda samstämt gentemot omvärlden? Varför breder nationalstatsegoismen ut sig nu därtill accentuerad av coronakrisen? Och bryr sig svenskarna för övrigt alls om Europa?

Lindroth hävdar att det har med andra världskriget att göra, att vi svenskar inte var med i kriget. Vi saknar kollektiva erfarenheter och minnen av Den stora katastrofen, av Förintelsen, Hitlers krig och ockupationer Svenskarna har blivit utanför.

Bengt Lindroth, f. 1942 i Uppsala, är idag frilansjournalist. Han var vid Sveriges Radio under trettio år, bl. a. som korrespondent i Norden och Baltikum i flera omgångar. 1985-1994 ledarskribent och politisk redaktör vid Expressen. Han har även varit krönikör i Hufvudstadsbladet, Upsala Nya Tidning och Sydsvenskan. Författare till Härlig är Norden. En reporters uppenbarelser (2012) och Väljarnas hämnd. Populism och nationalism i Norden (2016).

-------------------------------

"Att den lindrothska pennan bibehållit sin skärpa visas av hans färska bok, 'Vi som inte var med i kriget. Om Sverige, Norden Europa & coronan'." Henrik Othman, Vasabladet
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vi som inte var med i kriget : om Sverige, Norden, Europa och coronan
  2. +
  3. Norden sett inifrån : det fjärde spårbytet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Norden sett inifrån : det fjärde spårbytet av Birgitta Agazzi, Mats Bergquist, Bengt Dennis, Jan-Erik Enestam, Lars-Åke Engblom (kartonnage).

Köp båda 2 för 612 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Bengt Lindroth