Vi som arbetar med våra kroppar (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2021-05-27
Förlag
Carlsson
Dimensioner
220 x 152 x 23 mm
Vikt
519 g
SAB
Oha
ISBN
9789189063815

Vi som arbetar med våra kroppar

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2021-05-27
307
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Två miljoner människor i Sverige har ett kroppsarbete. Om inte kroppsarbetarna går till jobbet stannar Sverige.

Varför syns och hörs sällan människor som arbetar med sina kroppar i dagens medier, i nyhetsflödet, på museer, i våra gemensamma offentliga rum?

Annica Carlsson Bergdahl och Elisabeth Ohlson har rest i Sverige och intervjuat och fotograferat människor som är industriarbetare, butiksbiträden, undersköterskor, städare, restauranganställda, lagerarbetare med ambitionen att skildra en del av dagens arbetarklass.

I Vi som arbetar med våra kroppar möter vi 33 arbetare, med olika bakgrund, erfarenheter och ålder som generöst berättar om hur de har det på jobbet.

"De kan göra vad de vill i toppskikten, men slutar vi ta hand om våra barn och gamla, slutar vi bygga hus Då blir ingenting gjort. Arbetarklassen är grunden som samhället vilar på." Johannes Reinfors. Truckförare, Gällivare.

"Jag är glad varje gång jag ser en brandman. Vi tvättar och levererar rena, prydliga kläder till alla våra viktiga samhällsfunktioner." Khuanla Chalardyae. Tvättbiträde, Angered.

Annica Carlsson Bergdahl är dokumentärförfattare och kulturproducent och bor i Göteborg.

Elisabeth Ohlson är fotograf och konstnär, bosatt i Stockholm och Västergötland.

Efterord av Sven-Eric Liedman, idéhistoriker och författare.

_________________________________________________________________________________________________________________________

ABFs kulturpristagare 2021

"Publicistklubben Västras stora pris på 15 000 kronor tilldelas Annica Carlsson Bergdahl. Hon ligger bakom en lång rad journalistiska böcker och utställningar, senast Vi som arbetar med våra kroppar" som kom tidigare i år. Priset delas ut årligen sedan 1993, till "personer eller redaktioner som gör en värdefull publicistisk gärning som kännetecknas av engagemang, skaparlust, nytänkande."

***

"Det här är en viktig bok. I likhet med flera av de intervjuade önskar jag att politiker som förespråkar höjd pensionsålder och liknande försämringar skulle försöka förstå och leva sig in i hur det är att arbeta med kroppen ett helt liv. Den här boken kan vara ett sätt att göra det."
Klas Rönnbäck, Dagensbok.com

***

"Rösterna som bildar en samstämd kör av enskildheter. De svarta sidorna med vit text. De intervjuades aforistiskt täta formuleringar som strömmar emot oss från de svarta tavlorna. Den spännande pagineringen. De utsökta fotografierna. Boken måste därför läsas, betraktas, ätas och smältas på en och samma gång. Allt bildar ett helt och polyfont storverk i en egen genre." Carsten Palmer Schale, Recensionsportalen.se
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Vi som arbetar med våra kroppar
 2. +
 3. Här bor jag : en reportageresa från slott till ekohus, från miljonprogram till fiskeläge - om att vara hemma i Gävleborgs län

De som köpt den här boken har ofta också köpt Här bor jag : en reportageresa från slott till ... av Malena Hilding, Lilian Sjölund (inbunden).

Köp båda 2 för 637 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vi som arbetar med våra kroppar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bild och Text är gediget gjort
  Christer Larsson, 26 oktober 2021

  Efter att läst och tittat på bilder kan man fundera på om inte det fackliga inflyttandet har minskat. Tider för vila och snack med arbetskamrater är mindre idag än vad jag upplevde under 1960- 1970 talet

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Annica Carlsson Bergdahl

 • Jag är en människa : kvinnor i fängelse

  Annica Carlsson Bergdahl

  Här kommer 14 kvinnor mellan 23 och 61 år till tals: de sitter respektive har suttit i fängelse kortare eller längre tid, dömda för bland annat stölder och missbruksrelaterade brott. De har djupintervjuats av Annica Carlsson Bergdahl. Vad gör det ...