Sverige och Hitler 1939-1945 : ett bidrag till historien om Sverige och Tyskland under andra världskriget (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
298
Utgivningsdatum
2021-11-25
Förlag
Carlsson
Dimensioner
220 x 155 x 23 mm
Vikt
662 g
SAB
Kc.54
ISBN
9789189065000
Sverige och Hitler 1939-1945 : ett bidrag till historien om Sverige och Tyskland under andra världskriget (inbunden)

Sverige och Hitler 1939-1945 : ett bidrag till historien om Sverige och Tyskland under andra världskriget

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2021-11-25
339
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Denna bok visar hur stormakterna respekterade Sveriges neutralitet 1939-1945 och såg på den svenska staten som den starkaste i Norden med sin växande försvarsstyrka. Sverige var ingalunda något tyskt lydrike eller ett land befolkat av rasbiologer, nazister och eftergiftspolitiker. Det är en vrångbild.

Tyskland fick inget gratis av Sverige. Enligt Hitler avvisade svenskarna nazismen helt och han ansåg att Tyskland inte hade något att erbjuda Sverige och att Tyskland måste undvika ett krig "därför att svenskarna kommer att bli våra bittraste fiender!" Sveriges läge var dock svårt, omringat av Nazityskland 1940 1944, men med en stark nationell samling försvarade man sin fred, frihet och neutralitet. Det var dessutom en viktig strategisk insats då Sverige höll emot både Nazityskland och Stalins Sovjet unionen och kunde hjälpa grannländer, flyktingar, judar med flera. Tyskarna visste att Sverige skulle spränga gruvorna och stoppa all handel om landet angreps. Under krigsåren förde Sverige en skicklig förhandlingspolitik, med stöd från de allierade, och pressade tillbaka Tyskland för varje år.

Att Sverige klarade sin fred 1939-45 fick långsiktigt positiva effekter för hela Norden. Sverige var en regional militär stormakt redan 1945 och utgjorde sedan en stor tyngd i den nordiska balansen mot Sovjetunionen under kalla kriget ca 1948-1990. Hela perioden 1940-1990 bildar en kontinuitet då Sverige samlat gjorde en viktig insats för den fria världen mot både Nazityskland och Sovjetunionen.

Kent Zetterberg, f. 1946, professor emeritus vid Försvarshögskolan, har främst forskat om svensk säkerhetspolitik, strategi och militärhistoria. Han är sedan 2002 ledare för forskningsprogrammet Försvaret och det kalla kriget (FoKK) som har gett ut 56 skrifter. Se även hans bok Konsten att överleva: Studier i svensk säkerhetspolitik 200 år, FoKK, 2007.

_________

"Zetterbergs bok är ett viktigt summerande bidrag till den litteratur som nu tonar fram kring Sveriges utrikes- och försvarspolitik under andra världskriget." Lennart J. Lundqvist, Finsk Tidskrift 2/2022
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sverige och Hitler 1939-1945 : ett bidrag till historien om Sverige och Tyskland under andra världskriget
 2. +
 3. Krigets färger : ett vittnesmål

De som köpt den här boken har ofta också köpt Krigets färger : ett vittnesmål av Arkadij Babtjenko (pocket).

Köp båda 2 för 418 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Sverige och Hitler 1939-1945 : ett bidrag till historien om Sverige och Tyskland under andra världskriget. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Perspektivlös
  SW, 1 februari 2022

  Perspektivlös. Ensidig avseende att allt som gjordes - framförallt av militären - var rätt gjort. Alltför många upprepningar eftersom boken var löst och osynkroniserat byggd av tidigare publikationer. Okritisk inställning till de svenska nazistiska etablissemangen (kungen, öB, osv).

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kent Zetterberg

 • Cold War Views on Sweden

  Gunnar Artéus, Kent Zetterberg

  Hur såg egentligen omvärlden på Sverige under kalla kriget? På landets militära förmågan? På den svenska neutraliteten? Vad skulle ha hänt om kriget verkligen hade kommit? I den här boken ger fem forskare i USA, Ryssland, Danmark, Norge och Finlan...

 • Militära ledare under kalla kriget

  Bertil Wennerholm, Kent Zetterberg

  De spelade huvudrollerna under en dramatisk period i Sveriges historia. Kalla krigets svenska försvarsmakt var stor, den största organisation som någonsin har funnits i Sverige. Miljoner svenskar utbildades för krigsuppgifter och fullt mobiliserad...