Vulkanutbrott och istider - - om bipolär sjukdom (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
145
Utgivningsdatum
2005-11-01
Upplaga
1
Förlag
Studentlitteratur AB
Medarbetare
Fahlén, Tom (red.)
Dimensioner
210 x 135 x 15 mm
Vikt
260 g
SAB
Vlaa
ISBN
9789189091443

Vulkanutbrott och istider - - om bipolär sjukdom

(2 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2005-11-01

Slutsåld

I "Vulkanutbrott och istider" berättar några människor som har bipolär sjukdom (även kallad manodepressiv sjukdom) om sina sjukdomsperioder. De kan tidvis bli så energiska och idérika och uppleva så intensiva känslor att allt stegras till kaos. Under andra perioder kan det verka omöjligt att ta initiativ över huvud taget. Förmågan att känna intresse och livslust blir som förlamad.

Deras skildringar har många gemensamma drag. Men ändå blir ingen berättelse den andra lik. Den som har bipolär sjukdom märker ofta att andras berättelser kastar nytt ljus över den egna sjukdomen. Kampen för att få kontroll över den kan bli tydligare.

Den bild av sjukdomen som träder fram belyser också allmänmänskliga frågor kring sådant som självförtroende, kreativitet och självbedrägerier.

Berättelserna i boken är varvade med en diskussion om sjukdomens natur, om framväxten av mer effektiva behandlingsmetoder och om hjärnans sätt att reglera stämningsläge och aktivitetsnivå.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Vulkanutbrott och istider - - om bipolär sjukdom. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Mycket bra och intressant bok med personberättelser...

    Mycket bra och intressant bok med personberättelser kontra forskningsanknutna kommentarer efter varje livsberättelse. På ett medryckande sätt får läsaren ta del av olika individers sjukdomshistoria och upplevelse av densamma. Här kommer människan i centrum. Läs, lär och förstå med hjärtat!

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

  • Strider under hjärnåldern : om ADHD, biologism, sociologism

    Vanna Beckman

    Den så kallade DAMP-debatten som bland annat handlade om diagnoserna ADHD och DAMP rasade i Sverige mellan 1999 och 2007. Några av protagonisterna var Christopher Gillberg, professor i barnpsykiatri i Göteborg och Eva Kärfve, docent i sociologi i ...

  • Gång på gång : Pedagogik vid autism och autismliknande tillstånd

    Vanna Beckman, Margareta Kärnevik Måbrink, Helen Schaumann, Margareta Kärnevik Måbrink, Helen Schaumann

    Tålamod och kunskap är nödvändigt i pedagogik vid autism, som med rätta kallas de tiotusen gångernas pedagogik. Den mest kärleksfulla insats man kan göra är kanske att utveckla barnets möjligheter till självständighet så långt det bara går. Förf...